Školáci v Cítolibech prospěli celé obci

• Děti se staraly nejen o známky na vysvědčení, ale také o životní prostředí
  • Výsledky školní ekologické výchovy jsou vidět na cítolibských veřejných prostranstvích i v místních zahrádkách
  • Program Zeleň pro náš region byl podpořen částkou 25 tisíc Kč z Fondu T-Mobile

Praha 14. července 2008 - V základní škole v Cítolibech na Lounsku pojali svůj vzdělávací program Tvořivá škola velmi vážně. Žáci zde v rámci "osnov" zpříjemňovali životní prostředí pěstováním okrasných i užitkových dřevin, které pak vysazovali na veřejných místech a starali se o ně. Na sklonku školního roku dokončili úpravu okolí mateřské školy, se kterou se letos na jaře sloučili, a poslední středu před vysvědčením se rozhodli své celoroční úsilí zhodnotit při zahradní slavnosti s kulturním programem, který připravili sami žáci ZŠ a děti z MŠ za podpory svých učitelů.

"Obyčejný vyučovací předmět, jakým bývaly 'pozemky' nebo 'pracovní výchova', cítolibští proměnili ve zodpovědnou výchovu dětí k šetrnosti vůči životnímu prostředí a vytváření občanské komunity v obci. Takový přístup s velkou pravděpodobností pozitivně ovlivní žebříček hodnot žáků," uvedla Martina Kemrová, Senior manažerka firemní komunikace společnosti T-Mobile.

"Stromky a keře jsme předpěstovali ve školním skleníku a na školní zahradě. Teprve poté jsme je vysadili na veřejných plochách obce," řekla Jana Vurbsová, ředitelka ZŠ Cítoliby. "Projektu se zúčastnily všechny naše děti bez rozdílu věku. Ekologická výchova byla zahrnuta v osnovách již od roku 1990 a samozřejmě ji máme i v našem vzdělávacím programu Tvořivá škola." Jednou z prvních akcí cítolibských školáků byla úprava prostranství před hřbitovem sousední obce Líšťany. Žáci na místě vysázeli černé borovice, smrky a založili živý plot kolem přilehlé silnice. Další významnou činností byla celková změna vzhledu prostředí vlastní školy nebo v poslední době rekultivace a nová výsadba dřevin na prostranství před místní farou. "Pro výpěstky či pro rady si k nám chodí i rodiče žáků," dodala J. Vurbsová.

Projekt ZŠ Cítoliby, nazvaný Zeleň pro náš region, získal podporu Fondu T-Mobile ve výši 25 tisíc korun. Za tento příspěvek mohla škola nakoupit potřebné substráty, nářadí, pilu, postřikovač a také drtič větví, který po prořezávkách proměňuje odpad v užitečnou mulčovací hmotu. "Náš projekt samozřejmě letos nekončí. Po dohodě s myslivci se chystáme k výsadbě stromků do bažantnice a budeme se také snažit vysazovat křoviny do volné přírody, do remízků i mezí, abychom trochu pomohli okolní krajině," uvedla ředitelka Vurbsová.

Fond T-Mobile letos funguje již třetím rokem. Prostředky určené Lounsku spravuje Komunitní nadace Euroregionu Labe. Ze 119 podaných žádostí bylo v tomto ročníku grantového řízení vybráno 32 projektů, jež získaly podporu v celkové výši 1,7 milionu korun.

Bližší informace: Jana Vurbsová,, e-mail: vurbsovajana@seznam.cz, tel.: 415691259