T-MOBILE A CIIRC ČVUT SPUSTILI JEDNU Z PRVNÍCH RYZÍCH 5G PRIVÁTNÍCH SÍŤÍ PRO PRŮMYSL V EVROPĚ

Pražská ČVUT je jedním z prvních míst v Evropě a prvním v ČR, kde začala fungovat privátní síť pro průmyslové využití postavená na ryzích 5G technologiích. Společnost T-Mobile zahájila na začátku srpna ostrý provoz tohoto 5G kampusu pro Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT. Privátní 5G síť umožní vědcům, studentům a také průmyslovým firmám rozvíjet inovativní řešení pro chytrou výrobu a snadněji zavádět prvky digitalizace a Průmyslu 4.0.

Kampusová síť na CIIRC ČVUT využívá nejrychlejší a nejmodernější digitální technologie podporující LTE, 5G a IoT a pokrývá prostory laboratoří včetně Testbedu pro Průmysl 4.0 (experimentální laboratoř budoucnosti) o celkové ploše 1000 m2. Technologie pro první 5G Stand Alone (SA) síť T-Mobilu dodala společnost Ericsson, která se stala vítězem výběrového řízení. Privátní 5G síť umožní testovat a rozvíjet koncept chytrých továren, kterým se s pomocí vysokého datového toku otevírají nové příležitosti.

„Nejmodernější technologie nám umožní ověřovat koncepty Průmyslu 4.0, které vyžadují vysoký datový tok, krátkou dobu odezvy a stabilitu a zároveň kladou nároky na zajištění bezpečnosti dat. To vše lze díky spuštěné 5G síti realizovat. Otevírají se tím nové příležitosti, které mají potenciál změnit uvažování v řadě nejen průmyslových odvětví. Společně s průmyslovými partnery se teď soustředíme na vytváření případových studií, jako je například využití mobilní rozšířené reality pro vzdálenou údržbu v průmyslových procesech,“ říká Pavel Burget, ředitel Testbedu pro Průmysl 4.0 na CIIRC ČVUT.

T-Mobile se dlouhodobě specializuje na privátní kampusové sítě pro vysoké školy a průmysl a jen v letošním roce do nich investuje desítky milionů korun. „CIIRC dlouhodobě patří mezi špičková pracoviště. Věříme, že spuštění kampusové sítě jako nejmodernější komunikační technologie posouvá tento Institut mezi evropskou špičku a zároveň výrazně podpoří digitalizaci českého průmyslu,“ uvádí Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky a veřejnou správu společnosti T-Mobile Czech Republic. „Kvalitní vysokorychlostní síť je klíčová pro celý koncept Průmyslu 4.0, který stojí na digitalizaci a automatizaci výrobních procesů“, doplňuje.

Společnost T-Mobile je partnerem celorepublikové akademicko-průmyslové platformy Národní centrum Průmyslu 4.0, což umožňuje testování 5G sítí také v rámci partnerských testbedů. Vedle testbedu pražského CIIRC ČVUT propojuje Centrum také testbed na CEITEC při Vysokém učení technickém v Brně, testbed při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava a díky centru excelence RICAIP i testbedy německých institutů DFKI a ZeMA v Saarbrückenu.

Technologie 5G stand alone (5G SA)

5G SA technologie přibližuje 5G k dosažení svého skutečného potenciálu. Narozdíl od 5G non-standalone (5G NSA), který ještě v některých částech využívá 4G, přichází 5G Stand Alone verze s kompletní architekturou 5G. Jak její radiová část (RAN), tak část jádra (Core) nabídne vyšší rychlosti, nižší latenci a možnost masivního připojení IoT. Otevírá dveře novým aplikacím, jako je mobilní rozšířená a virtuální realita, automatické řízení vozidel, přesná in-door navigace, překlad v reálném čase apod.

Privátní (kampusová) síť (Private Campus Network)

Privátní sítě umožňují podnikům i výzkumným centrům využívat různé moderní digitální komunikační technologie podporující LTE, 5G, IoT, pro jejich pracovní, výrobní a provozní účely. Privátní kampus má pak klíčový význam především ve spojení s technologií 5G sítí. Hlavním přínosem je digitalizace nejen ve výrobních odvětvích, ale i v dalších oblastech jako jsou logistika, obchod nebo zdravotnictví. Sítě páté generace jsou navrhovány jako bezpečné proti odposlechům a dalším rizikům zneužití. Fungují v licencovaném pásmu, mají tedy jasná pravidla, která sítě chrání proti rušení. Jsou schopné obsloužit provoz s velmi velkou hustotou koncových zařízení.

První Non Stand Alone privátní 5G kampusovou síť v České republice spustil T-Mobile na konci roku 2020 v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava. Následovala NSA 5G síť na České zemědělské univerzitě v Praze.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).