T-MOBILE MODERNIZUJE SVOJI SÍŤ, 3G SKONČÍ NA KONCI LISTOPADU

• Uvolněné frekvence poslouží modernějším technologiím LTE a 5G

• Generační obměna podpoří rychlost dat a kvalitu mobilních služeb v síti

Praha, 19. dubna 2021 - Společnost T-Mobile Czech Republic modernizuje svou mobilní síť a na konci listopadu letošního roku proto vypne síť 3G. Uvolnění frekvence 2100 MHz využívané současnou 3G sítí umožní operátorovi posílit novější technologie LTE a 5G. Obměna zlepší využití radiového spektra a výrazně zvýší dostupné rychlosti pro mobilní data. Naprostá většina zákazníků změnu nezaznamená, protože již využívá SIM karet a komunikačních přístrojů, které disponují podporou moderních technologií LTE či 5G.

„Naši zem chceme propojit tou nejvyspělejší sítí a vypnutí 3G nám ji umožní dále vylepšovat. Spektrum původně používané pro 3G se stane dostupným pro nejmodernější technologie LTE a 5G“ říká Zdeněk Bumbálek, manažer strategie přístupových sítí společnosti T-Mobile Czech Republic, a dodává: „Vysokorychlostní internet a další mobilní služby v nejvyšší kvalitě tak budou ještě dostupnější a zase se o krok přiblížíme skutečně gigabitové společnosti“.

Samotná změna ve skutečnosti zasáhne jen minimum zákazníků, kteří budou využívat 3G síť pro přenos mobilních dat ještě v době jejího vypnutí. Takových je už nyní méně než jedno procento. Drtivá většina zákazníků T-Mobile má k dispozici špičkové mobilní služby již dnes, protože používá zařízení a SIM karty s podporou LTE. Vypnutí mobilní sítě 3G se jich proto vůbec nedotkne.

Zákazníci, jejichž starší přístroj podporuje pouze 3G, a kteří využívají jenom služeb volání a SMS, také nemusí nic měnit, pokud nechtějí. Nadále budou moci telefonovat a posílat zprávy se svým stávajícím telefonem v síti 2G, která je dostupná všude tam, kde nynější 3G. Když si však tito uživatelé vymění svůj starý telefon za smartphone a budou používat SIM kartu s podporou LTE, významně si polepší. Zákazníci značky T-Mobile s novějším typem zařízení podporujícím LTE, VoLTE (Voice over LTE) či 5G budou volat i datovat v nejmodernější síti.

T-Mobile již více než dvacet let investuje v České republice do nejmodernějších technologií a udržuje standard své mobilní sítě na špičkové úrovni. V roce 2009 spustil operátor síť 3. generace využívající technologického standardu UMTS a zahájil tím skutečný rozmach mobilního internetu. Rychlost datového přenosu tehdy dosahovala 14,4 Mbit/s pro stahování a 5,7 Mbit/s pro nahrávání. „V dnešní době lidé očekávají rychlosti a kapacitu, na kterou již sítě 3G nestačí. Obměna technologií je proto nutná a nelze ji déle odkládat“ uzavírá Zdeněk Bumbálek.

Trend, kdy jsou zastaralé 3G technologie nahrazovány novými, je zřejmý v celé Evropě. V rámci skupiny Deutsche Telekom dochází k vypínání 3G sítí již také. Například 3G v jeho síti se v Německu odmlčí již na konci června letošního roku.

Během následujících sedmi měsíců bude T-Mobile nápomocen všem zákazníkům s vyhodnocením potřeb a možných řešení tak, aby byli včas na změnu připraveni. Rezidentní i firemní zákazníky, které ukončení provozu 3G technologie případně ovlivní, bude operátor předem kontaktovat, adresně formou SMS nebo e-mailové zprávy.

Postup, jak ověřit, zda je zákazník na vypnutí sítě 3G připraven lze také nalézt na stránce www.t-mobile.cz/3g.

Širokou nabídku nejnovějších přístrojů za atraktivní ceny si mohou prohlédnout ZDE.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, má téměř 6,2 milionu mobilních zákazníků. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení či partnerská řešení nejen pro firmy, ale i instituce a individuální zákazníky. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře) a www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti).