T-MOBILE: NA KONCI LETOŠNÍHO ROKU BUDE POKRYTO OPTIKOU 100 000 DOMÁCNOSTÍ

• Do konce roku 2025 bude optická síť T-Mobile dostupná pro jeden milion domácností
  • Výstavba je v Česku stále běh na dlouhou trať
  • T-Mobile využívá i spolupráci s lokálními poskytovateli optiky

Praha, 8. listopadu 2019 - T-Mobile úspěšně plní svůj plán pokrýt do konce roku 2025 jeden milion tuzemských domácnosti optickou sítí. Na konci letošního roku operátor očekává, že počet domácností, pro které bude k dispozici optika, překročí číslo 100 000. Optická síť T-Mobile je kategorie FTTH, čili optické vlákno vede přímo do bytu či domu zákazníka a využívá technologii 10GPON umožňující přenosovou rychlost až 10Gbit/s. Zákazníkům tak přináší nejmodernější prvky připojení k internetu současnosti, které vynikají vysokou spolehlivostí a kvalitou oproti jiným technologiím, např. wifi nebo kabelovému připojení.

„Optická síť je budoucností T-Mobile. Předpokládáme, že zájem zákazníků o ještě rychlejší data na fixní síti nadále poroste. V průběhu letošního roku jsme dosáhli na sto tisíc pokrytých domácností optikou a v tomto trendu chceme pokračovat i v příštím roce. Vše bude záležet na tempu schvalování stavebních prací a na naší schopnosti získávat povolení k výstavbě. Rozjednaných lokalit je skutečně mnoho. A samozřejmě také na spolupráci s lokálními ISP,“ říká Juraj Bóna, výkonný ředitel T-Mobile Czech Republic.

Posledním příkladem úspěšného naplňování strategie je akvizice společnosti Planet A, která se k 31. 10. 2019 stala dceřinou společností operátora T-Mobile. Planet A je úspěšný telekomunikační operátor, který pod značkou aim poskytuje svoje služby v Praze a jeho akvizicí operátor T-Mobile posiluje pozici na tomto důležitém trhu.

T-Mobile bude v rozšiřování optického internetu nadále pokračovat. Stav internetového připojení v českých městech a obcích totiž nevyhovuje rostoucím požadavkům domácností a firem na kvalitní a rychlé připojení. Řešením je optický internet, který má ale podle průzkumu společnosti Kantar jen 15 % uživatelů, a to hlavně v největších městech. To však v nejbližších několika letech přestane stačit. Obce, které nebudou aktivně usilovat o zavedení optického internetu, začnou zaostávat, stejně jako kdyby před sto lety odmítly třeba zavedení železnice.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).