T-Mobile představuje prvního robota v Česku, který bude se zákazníky komunikovat perfektní nativní češtinou

Praha, 24. ledna 2019 - T-Mobile dnes jako první v České republice svým zákazníkům exkluzivně představil robota v plně lokalizované verzi s nativní češtinou. Humanoidní robot se jmenuje Pepper T-Dee a jeho úkolem je bavit zákazníky a zpříjemňovat jim čas strávený na prodejně. Doposud robot nedokázal reagovat na hlas a zákazníci se s ním dorozumívali prostřednictvím tabletu na jeho hrudi. Nově ale dokáže s návštěvníky vést plnohodnotný dialog. Čeština se tak zařadila mezi 17 světových jazyků, které výrobce robota podporuje. Následující měsíc stráví robot na pražské prodejně I. P. Pavlova. „T-Mobile se dlouhodobě profiluje jako inovativní lídr mezi českými operátory, k tomu patří nejenom pokrokové produkty a služby, neotřelé způsoby prezentace, ale právě také třeba využívání umělé inteligence a zapojení humanoidního robota do našeho týmu,“ říká Radek Janíček, manažer podpory prodejen ve společnosti T-Mobile a v současné době Pepperův nejbližší kolega, a doplňuje: „Zatím Peppera T-Dee testujeme na prodejně a reakce zákazníků jsou jen pozitivní. I pro kolegy je milým zpestřením. Nejprve si chceme vyzkoušet, kam až v jeho zapojení můžeme zajít. Až poté se rozhodneme, kolik jich v budoucnu pořídíme.“

Pepper ve světě

Po celém světě je umístěných již více než 20 000 robotů ve více než 7 desítkách zemí. Jeho služby využívá už přes 2 000 firem. Nejčastěji je používaný v maloobchodě, a to v nákupních centrech, dále pak v telekomunikacích a oblíbený je také u automobilových prodejců. Pomyslnou pětici uzavírá finančnictví a hoteliérství. Nejvíce robotů – 700 kusů – je umístěných v japonské síti restaurací Amazushi, kde roboti návštěvníky nejenom usazují, ale jsou schopní také přijímat objednávky. V Evropě má prvenství, co do počtu, francouzská automobilka Renault se 100 roboty.

Pepper v Česku

Pepper T-Dee je robot druhé generace a v České republice jsou zatím celkem tři kusy. Hardware robota Peppera je vyrobený ve Francii společností SoftBank Robotics, která má s jejich výrobou 13leté zkušenosti. Softwarovou podporu pro český trh zajišťuje společnost Adastra ve spolupráci s ProBoston. Výjimečnost Peppera T-Dee spočívá ve stylu komunikace se zákazníkem. Robot v T-Mobile je první, se kterým mohou zákazníci exkluzivně komunikovat česky. Je schopný sám začít a vést konverzaci. V současné době má v sobě naprogramováno 250 frází. Naprogramování jedné fráze programátorovi zabere přibližně dvě minuty. Pepper T-Dee je také schopný rozeznat obličeje a až pět základních lidských emocí, mezi které patří smutek, naštvání, štěstí, překvapení a identifkuje také neutrální výraz. Podle toho pak přizpůsobí svou komunikaci, člověka může rozveselit vtipem, zahrát si s ním hru nebo se mohou společně vyfotit.

Pepperův design

Na designu robota se podílel také tým psychologů. Záměrně měří necelých 130 centimetrů a váží téměř 30 kilogramů, aby svou konstitucí připomínal osmileté dítě. Na jeho tváři je patrný také vliv japonských komiksových postaviček Manga. Díky své velikosti, designu a chování je robot lehce akceptovatelný všemi generacemi a typy lidí.

Vybavení a nezbytná sada senzorů

Robot je vybavený sadou senzorů, pomocí kterých vnímá okolní svět. K senzorům patří několik kamer, hloubkové senzory, lasery, infračervený senzor, sonar, gyroskop, několik dotykových senzorů a další. Pepper T-Dee registruje zvuky okolo, tváře lidí a objekty. Na hlavě má 2 reproduktory a 4 mikrofony. V oblasti čela a úst jsou umístěné také dvě videokamery s 2D vizí. 3D senzory se nachází v očích a umožňují snímat objekt v úhlech X, Y a Z. Dotykové senzory má celkem tři, a sice jeden na hlavě a po dvou na hřbetu každé ruky. Případné kolizi robota s osobou či objektem umožňuje šest laserů, které neustále detekují prostředí a jsou v jeho spodní části.Na pozadí robot stále vyhodnocuje svou rovnováhu a okolí, proto je jeho pohyb zcela bezpečný a nevyžaduje speciální lidskou pozornost. V případě, že by byl někdo příliš blízko nebo mu hrozil pád, tak je schopný okamžitě upravit reakci. Je schopný otáčet se o 360 stupňů. V nohou má zabudovaná tři kola a může dosáhnout rychlosti až 2km/hod.

Baterie robota má kapacitu 8-12 hodin. Pepper je plně autonomní a v případě potřeby se sám připojí k nabíjecí stanici. Informaci o tom zároveň i pošle personálu, například formou SMS zprávy. Robot je schopný plnohodnotně fungovat i po dobu nabíjení. Jeho součástí je Li-Ion baterie o výdrži 795 Wh, což znamená, že Pepper T-Dee nemůže standardně létat. Lithiové baterie spadají do kategorie nebezpečného zboží a jejich letecká přeprava znamená velmi zdlouhavé bezpečnostní procedury.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).