T-Mobile testuje datovou technologii pro automobily a infrastrukturu LTE-V

Praha/Barcelona, 25. února 2019 - Technologie LTE-V (LTE for Vehicles, někdy označováno také jako C-V2X) umožňuje přímou komunikaci mezi vozidly a mezi vozidlem a chytrou dopravní infrastrukturou. T-Mobile ji nyní testuje v pilotním provozu pro celou skupinu Deutsche Telekom ve spolupráci se Škoda Auto, s technologickým partnerem Qualcomm a za přispění Fakulty dopravní ČVUT v Praze a VŠB-TU v Ostravě. V pilotním provozu, který probíhá jako první v Evropě v rámci projektu C-Roads, se ověřují rádiové parametry a možnosti LTE-V v porovnání s obdobnými technologiemi. Infrastruktura LTE-V je v těchto dnech prezentována i na Mobile World Congress 2019 v Barceloně na stánku Deutsche Telekom v sekci nových technologií pro automobilový průmysl.

„Přímá komunikace mezi vozidly i vozidlem a infrastrukturou se podílí na zvyšování bezpečnosti na silnicích. Řidič získává aktuální informace přímo do vozidla, správci infrastruktury mají detailnější přehled o provozu a případných problémech a dokážou rychleji reagovat. Jedná se tedy opravdu o základní komponentu autonomního řízení,“ říká Matěj Řáda, manažer inovací ve společnosti T-Mobile Česká republika.

T-Mobile je zároveň i dodavatelem dvou unikátních komplexních řešení pro optimalizaci dopravy. První zlepšuje funkčnost inteligentních dopravních systémů a tím přispívá k plynulosti provozu na silnicích i k postupnému snížení počtu nehod a s nimi souvisejících poškození zdraví. Konkrétně se jedná o služby pro samotné řidiče, které ho upozorní na nebezpečnou oblast či dopravní zácpu. Upozornění jsou vytvářena z více zdrojů, na základě analýzy signalizačních dat o pohybu zákazníků v mobilní síti operátora, dále pak z dat z T-Mobile produktu Chytré auto, z informací o počasí a dalších zdrojů. T-Mobile pracuje i na mobilní aplikaci zobrazující aktuální dopravní informace.

O projektu C-Roads
Projekt C-Roads Czech Republic je spolufinancován Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy CEF na základě grantové dohody č. INEA/CEF/TRAN/M2015/1150948. Koordinátorem projektu C-Roads Czech Republic je Ministerstvo dopravy ČR. Partnery projektu jsou ŘSD ČR, SŽDC, AŽD Praha s.r.o., ČVUT v Praze Fakulta dopravní, Brněnské komunikace a.s., O2 Czech Republic a.s., T-Mobile Czech Republic a.s. a INTENS Corporation s.r.o. Přidruženými partnery projektu jsou ŠKODA Auto a.s., Vodafone Czech Republic a.s., Plzeňské městské dopravní podniky, a.s., Dopravní podnik Ostrava, a.s. Odkaz: www.c-roads.cz, www.c-roads.eu

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).