T-Mobile v prvním čtvrtletí navázal na úspěšný předchozí rok: zaznamenal růst fixních i mobilních služeb, oslavil první výročí Magenty 1 na trhu a investoval do inovací

Praha, 9. května 2019 - Do nového roku vstoupil T-Mobile úspěšně, v prvním čtvrtletí zaznamenal růst zákaznické báze i základních finančních ukazatelů. Rostla spotřeba fixních i mobilních služeb, především v oblasti dat. Počet zákazníků s tarifem poprvé v historii překročil hranici 4 milionů. Operátor se zaměřoval na zkvalitňování pokrytí a představil také několik novinek ve své nabídce. První čtvrtletí bylo ve znamení inovací, která zákazníkům nabízejí zajímavá řešení a usnadňují jim život.

Mobilní trh: K 31. březnu 2019 používalo mobilní služby T-Mobile téměř 6,2 milionu zákazníků, přičemž 4 miliony z nich tvoří zákazníci s tarifem. Počet zákazníků s předplacenou kartou již delší dobu stagnuje, proto se T-Mobile v uplynulém čtvrtletí zaměřil i na ně. Na trh uvedl novou edici Twist karty pro příležitostné dataře, kdy zákazníci neplatí za data dopředu, ale až když je čerpají, a to maximálně 10 Kč za den. Za tuto částku mohou přitom prosurfovat až 100 MB dat.

Fixní trh: Pevné služby včetně xDSL, Pevného internetu vzduchem nebo Pevného internetu do zásuvky v současnosti využívá 274 tisíc zákazníků, což je o 45 procent více než vloni. Od ledna skončil T-Mobile s prodejem modemů a set-top boxů, svá zařízení už pouze pronajímá a zákazníkům garantuje servis zdarma, výměnu při poruše či změnu zařízení při přechodu na jinou technologii.

TV: Televizi od T-Mobile na IPTV či satelitní platformě využívá již 101 tisíc zákazníků, včetně 54 tisíc těch, kteří si službu pořídili v posledních 12 měsících. Většina zákazníků využívá služby Magenta 1. Nejpoužívanější a nejoceňovanější funkcí na IPTV je i nadále zpětné zhlédnutí, zákazníci měsíčně zpětně zhlédnou přes tři miliony pořadů.

Konvergované služby:V únoru oslavila první rok na trhu služba Magenta 1. Čím více mobilních a fixních služeb si v ní zákazník spojí pod jednu smlouvu, tím víc výhod od operátora dostane. Za rok fungování služby využívají dvě třetiny zákazníků kombinaci mobilních i pevných služeb, zbylá třetina má služby složené pouze z mobilních služeb. Nejpočetnější skupina zákazníků využívá čtyři služby, přičemž nejoblíbenější a nejčastější kombinací jsou dva tarify z generace Mobil S s pevným internetem na doma a T-Mobile TV.

Naším dlouhodobým cílem je stát se první volbou pro všechny využívající mobilní a fixní služby, IPTV a také chytré technologie,“ říká Juraj Bóna, ředitel T-Mobile pro Českou republiku, a dodává: „Na úspěchu Magenty 1 po roce na trhu vidíme, že jsme vykročili správným směrem. Jde o unikátní řešení, které díky své flexibilitě vyhovuje skutečně každé domácnosti. Zákazníkům nabízí nejenom finanční úsporu a řadu výhod, ale velmi oceňují, že jim nic nediktujeme, výběr služeb je jen na nich.“

Objem přenesených dat rychle roste

Počet provolaných minut a poslaných SMS se v síti T-Mobile i nadále pohybuje na přibližně stejných číslech, trendem je naopak rostoucí spotřeba datových služeb. Celkový objem dat přenesený prostřednictvím konvergovaných řešení vzrostl meziročně téměř o 95% a dosáhl tak více než 65 390 TB. Zatímco zákazníci s novými tarify generace Mobil spotřebují 1,8 GB dat za měsíc, v Magentě 1 je průměrná spotřeba mobilních dat 2,7 GB na SIM kartu za měsíc.

Operátor opět rozšířil pokrytí a zrychlil internet

I v prvním čtvrtletí roku 2019 operátor pokračoval v rozšiřování a vylepšování sítě LTE. Na konci března pokrýval nejrychlejší mobilní internet 99,11 procent populace České republiky. Pokrytí sítěmi 3G a/nebo LTE pak dosahovalo 99,23 procent populace. Operátor pokračoval také v rozšiřování technologie LTE Advanced. Technologie LTE-A je nyní instalována na 52,2 procentech LTE vysílačů. Na konci prvního čtvrtletí 2019 síť zahrnovala celkem 1353 vysílačů, které podporovaly LTE-A a rychlost stahování až 300 Mbit/s. Dalších 845 vysílačů umožňuje rychlost stahování až 450 Mbit/s, 1017 vysílačů až 650 Mbit/s a 9 vysílačů podporuje rychlost stahování až 900 Mbit/s.

Začátek roku ve znamení inovací

I na začátku roku T-Mobile průběžně potvrzoval roli předního inovátora mezi českými operátory. V pilotním provozu začal v Čechách pro celou skupinu Deutsche Telekom testovat technologii LTE-V (LTE for Vehicles), která umožňuje přímou komunikaci mezi vozidly a okolní infrastrukturou a zvyšuje tak bezpečnost cestování. Dalším příkladem, kdy technologická řešení přispívají ke zvýšení bezpečnosti a záchraně lidských životů, je instalace třech aktivních traumabodů v Brdech. T-Mobile je uvedl do provozu ve spolupráci s Plzeňským krajem na konci března. Jsou napojeny na technologii Sigfox a v případě ohrožení slouží k přivolání složek IZS.

Zákaznickou spokojenost T-Mobile zvyšuje také skrze mobilní aplikaci Můj T-Mobile, kterou každý měsíc aktivně využívá už více než 911 tisíc zákazníků, tedy 33 procent uživatelů se smartphony. Nejvíce v ní oceňují přehled stavu spotřeby a aktuální nabídky od T-Mobile. Jako první operátor v Čechách v ní T-Mobile spustil Apple Pay, zákazníci s telefony iPhone tak mohou pohodlně platit svá vyúčtování a dobití kreditu. Svým zákazníkům také jako první v České republice představil Peppera T-Dee - česky mluvícího humanoidního robota, který jim zpříjemňuje čas strávený na prodejně.

Finanční ukazatele: Celkové tržby z mobilních a fixních služeb, včetně prodeje zařízení, překročily v prvním čtvrtletí 6,6 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 2,1 procento. Dosažené výsledky potvrzují dobrou výkonnost firmy a pozici jedničky na českém trhu.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).