T-Mobile zahajuje výstavbu nového křídla svého nejmodernějšího datacentra DC7. Rozroste se na 3 500 m² a nabídne nejvyšší standardy na trhu

T-Mobile jako největší hráč v oblasti datových center mezi mobilními operátory v Česku (rozlohou plochy pro IT a počtem DC) zahájil výstavbu nového křídla DC7. Datové centrum, které se nachází v Praze 15, se již od roku 2018 stará o data 50 významných mezinárodních firemních zákazníků typu hlavních bankovních domů či klientů používajících private cloud. Čtyři nové datové sály nabídnou rozlohu 1 400 m2, kapacitu až 780 racků a soulad s náročnými mezinárodními standardy. Výstavba nového křídla DC7 bude představovat investici zhruba 800 milionů korun. Operátor tak dále posiluje své kompetence v oblasti infrastrukturních služeb a ukládání dat, které tvoří významnou část divize T-Business zaměřené na firemní klienty.

Datová centra jsou základním zabezpečeným prostředím s vysokou dostupností pro provoz IT a kritické infrastruktury všech zákazníků. Mezi stávající klienty patří např. velcí mezinárodní zákazníci, bankovní domy, distribuční společnosti, obchodní řetězce nebo státní správa – konkrétně má operátor svolení jmenovat Bank iD, Český úřad zeměměřický a katastrální, Raiffeisenbank či Českou exportní banku. Nové křídlo reaguje na vysokou poptávku o služby datacentra, rozšíří stávající technologickou budovu a nabídne tak celkovou rozlohu 3 500 m2. Datacentrum splňuje náročné mezinárodní standardy ANSI/TIA942 na úrovni TIER 3 a poskytuje jednu z nejvyšších úrovní záruk dostupnosti.

Poptávka je obrovská a kapacita naplněna, proto jsme se rozhodli pro další významnou investici do rozšíření centra a klientům přinesli moderní lokální zázemí od spolehlivého partnera. Naše DC7 nabízí nejvyšší standard na trhu, vysokou efektivitu provozu a v budoucnu se zaměří také na udržitelná řešení. Provozované cloudové služby garantují vysoké zabezpečení i díky kombinaci fyzické a digitální bezpečnosti. S atraktivní cenotvorbou, kterou jsme schopni nabídnout jak pro housing, tak cloudová řešení a dostupnou konektivitou je DC7 vynikající volbou pro efektivní a bezpečnou správu dat," uvedl Luboš Lukasík ředitel divize T-Business v T-Mobile Czech Republic.

Neinvestujeme do datových center pouze proto, abychom rozšířili prostor, který můžeme našim zákazníkům nabídnout pro IT infrastrukturu. Moderní a provozně efektivní datová centra jsou pro nás také základním stavebním kamenem pro rozvoj služeb s přidanou hodnotou u dedikovaných, privátních, hybridních nebo multicloudových řešení. Tato nabízíme v podobě plně spravované infrastruktury (IaaS, PaaS) v kombinaci s konektivními a bezpečnostními službami tak, aby zákazník měl s infrastrukturou co nejméně starostí a mohl se plně soustředit na vlastní business,“ uvedl Michal Erlich, manažer datových center a cloudových služeb T-Mobile Czech Republic.

Pokročilé chlazení a zelené napájení

Datacentrum nabízí kromě moderních energeticky efektivních technologií nejmodernější systém chlazení, který využívá princip nepřímého freecoolingu s adiabitickým dochlazováním s energetickou efektivitou PUE 1.3. Tato hodnota patří do nejnižších v rámci provozu komerčních datových center v České republice. Díky tomu dokáže datacentrum poskytnout nejvyšší možný výkon při zachování velmi vysoké efektivity, tedy i za nižších celkových provozních nákladů. Kapacita chlazení bude až 3 MW pro IT, přičemž celková kapacita DC7 včetně první fáze je až 10 MW pro IT. Datacentrum využívá nosnost zdvojených podlah 2 t/m2 s nosností pod zdvojenou podlahou 5 t/m2. Po dokončení druhého křídla pak bude k dispozici v rámci záložního napájecího systému datového centra již celkem 5 dieselových agregátů s možností dalšího rozšíření.

DC7 je výjimečné také svým napájením, které v souladu s ESG strategií společnosti T-Mobile využívá ze 100 % zelené energie. Aktuálně firma pracuje na přípravě a realizaci FVE přímo v areálu datového centra.

Vzdálený přístup i biometrické zabezpečení

Nové křídlo datacentra nabídne zákazníkům řadu pokročilých služeb a řešení na míru v oblasti infrastrukturních a cloudových služeb a uchovávání dat. Využít mohou pronájem celých sálů, klecových systémů, racků nebo jejich součástí, a také služby pronájmu a provozu HW a kompletní IT infrastruktury včetně profesionálních služeb konfigurace, správy a dohledu 24/7. Mezi doplňkové služby pak patří hosting, stěhování, montáž, konektivita, záloha i vzdálená technická podpora. Klienti se mohou spolehnout také na lokální a vzdálený monitoring s režimem 24/7 a systém elektronické kontroly s využitím biometrických prvků.

T-Mobile vedle tří datových center v Praze s nejmodernějším datovým centrem DC7 nabízí tento typ služeb také v Brně a Ostravě. Služby datových center, cloudů a uchovávání dat sjednocuje v doméně Store v rámci své divize T-Business. T-Mobile tak již dávno není jen telekomunikační operátor, ale zaměřuje se výrazně i na poskytování právě ICT služeb v oblasti privátních a veřejných cloudů, síťových služeb a bezpečnosti. Poskytování ICT produktů a služeb činilo v loňském roce 48 % příjmů.