TECHNOLOGIE NA TĚLE – SEZNAMTE SE SE SVĚTEM SMART FASHION NA LETOŠNÍM DESIGNBLOKU

Praha, 24. října 2018 – Na letošním jubilejním 20. ročníku mezinárodního festivalu designu a módy Designblok se za podpory společnosti T-Mobile opět představí Ateliér módní tvorby UMPRUM. Studenti pracovali na redesignu inteligentního oděvu pro snímání EKG signálu v reálném čase. Díky spojení designu a technologií má tento projekt za cíl bořit bariéry a umožnit pacientům cítit se „normálně“, třeba i během monitoringu srdce. S projektem EKG Smart Fashion je možné se seznámit v prostorách Superstudia v pravém křídle Průmyslového paláce na Výstavišti Praha Holešovice.

Spojení módy a technologie v medicíně

Představte si oblečení, které nejenom dobře vypadá, ale zároveň vám i neustále monitoruje srdce, měří EKG a v případě potřeby také nasdílí data vašemu lékaři. Z běžného oděvu se tak díky snímání EKG v reálním čase stane užitečný pomocník v životě člověka, a sice tím, že ho například uchrání před infarktem. Studenti Ateliéru módní tvorby zpracovávali v týmech několik zadání a spolupracovali s celou řadou odborníků z oblasti inovací a nových technologií - například z pražského ČVUT, slovenského Výskumného ústavu textilnej chémie Chemitex a Elektrotechnické fakulty Žilinské univerzity. Pod vedením MgA. Pavla Ivančice redesignovali chytré oblečení, které si rozumí s novými technologiemi, má přidanou technologickou funkci a zároveň je trendy a příjemné na nošení.

Společnost T-Mobile v rámci své dlouhodobé spolupráce s UMPRUM podporuje různé projekty a ateliéry. Letos se nabízelo logické spojení s Ateliérem módní tvorby pod vedením Pavla Ivančice, kde se zabývají právě tématem chytré módy.„Veškeré práce studentů jsou zatím ve vizionářské rovině, nicméně už teď nám ukazují možnosti současných technologií a další zajímavé cesty, kterými tyto inovace mohou jít,“ říká Martina Kemrová, tisková mluvčí společnosti T-Mobile, a dodává: „Jsme rádi, že prostřednictvím tohoto projektu můžeme podpořit talentované mladé lidi, kteří tak mohou zrealizovat své nápady.“

Do práce, na sport i pro běžné nošení

I měřící zařízení mohou být zcela diskrétní. Jsou součástí oblečení, buď jsou umístěná v kapsách, nebo jsou integrovaná do střihu a skryta například ve švu. Nejsou tak viditelná a pacient není vystaven zvídavým pohledům svého okolí. Zároveň nahrazují zařízení jako holter, která zhoršují celkovou mobilitu pacientů. V budoucnu by mohly být dostupné jak sportovní sady, které budou monitorovat uživatele při sportu, tak i byznys oblečení, které na pacienta bude dohlížet při vypjatých stresových momentech v práci nebo na cestách. Inteligentní oblečení je určeno pro lidi, kteří nechtějí slevit ze svého pohodlí a chtějí žít aktivní a plnohodnotný život bez omezení.

Studenti zpracovali 6 kategorií EKG Smart Fashion:

• Dívka 15+ (trendy tílko pro mladé kardiaky)
  • Sportswear (pro lidi s dynamickým životním stylem, kteří mají rádi sportovní módu)
  • Aktivní senior (pro aktivní seniory, kteří mají rádi volnější oblečení z pevných materiálů)
  • Muž 40-60 (pro muže s problémy se srdcem, které je nutné neustále monitorovat)
  • Muž 40+ (základní kusy šatníku pro různé aktivity v průběhu dne)
  • Rodič + Dítě (pro děti předškolního věku)

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).