Technologie T-Mobile zvyšují plynulost a bezpečnost dopravy

Praha, 12. června 2019 - T-Mobile připravuje sérii unikátních řešení, která zlepší plynulost dopravy na českých silnicích a zpříjemní řidičům pobyt za volantem. Konkrétně se jedná o možnost rozpoznat včas dopravní zácpy a kolony, a tím se jim operativně vyhnout a dále schopnost rychle identifikovat nebezpečné situace, jako je třeba dopravní nehoda či silná lokální bouřka, na vozovce.

Jedinečnost celého řešení spočívá zejména v tom, že operátor pro dosažení co nejpřesnějších výsledků kombinuje různé datové zdroje. Využívá totiž analýzy anonymizovaných dat o pohybu mobilních zákazníků, aktuální meteorologická data, zahrnuje i místa častých nehod. Do systému aplikuje ale také data o připojených vozidlech z jednotek T-Mobile Chytrého auta. Zde konkrétně pracuje s funkcionalitou panického brždění, tedy s náhlým razantním zpomalením, které je právě služba Chytré auto schopno identifikovat.

„Spousta kolon, zejména na našich přetížených a opravovaných dálnicích, nebo nebezpečných situací vznikne proto, že jeden řidič prudčeji zabrzdí a auta za ním reagují se zpožděním. Vytváří se tak vlna, která může způsobit i několikakilometrovou kolonu, která vlastně nemá viditelnou příčinu. Když se řidičům dále od incidentu dostane informace s předstihem, můžou tomu přizpůsobit jízdu a vytvoření kolony zabránit,“ říká Matěj Řáda, manažer inovací v T-Mobile Česká republika.

V budoucnu se plánuje, že všechny výše zmíněné informace předá řidiči přímo samo jeho vozidlo. Než budou auta připravena, vyvinul T-Mobile aplikaci s názvem Dopravní rádce pro Android či iOS. Ta je nyní dostupná účastníkům pilotního provozu. Aplikace zobrazuje všechny dostupné dopravní informace, varuje před zácpami a před meteorologickými jevy s vlivem na dopravu, informuje o nehodách a o předpokládaném zdržení na trase.

Všechna zmiňovaná řešení vznikají jako součást aktivní účasti T-Mobile v projektu C-Roads koordinovaném Ministerstvem dopravy ČR, který využívá data generovaná při jízdě i z dalších dopravních systémů pro řízení dopravy, komunikaci mezi infrastrukturou a vozidly a pro přenos dat, ale i včasná varování všech zainteresovaných stran.

Je to unikátní projekt přinášející řešení, která v dopravním světě dosud neexistovala. Prioritou projektu je bezpečnost a spolehlivost. V projektu C-Roads se pracuje i na řešení způsobu radiové komunikace mezi vozidly a infrastrukturou. Mimo využití standardních LTE přenosů pro vzdálenou komunikaci se řeší i využití dalších technologií pro blízkou přímou komunikaci ITS-G5 či novější LTE-V, kterou T-Mobile aktuálně v České republice testuje.

Obrazové ukázky z aplikace Dopravní rádce a auta s pilotním testem technologie LTE-V ke stažení ZDE.
O projektu C-Roads
Projekt C-Roads Czech Republic je spolufinancován Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy CEF na základě grantové dohody č. INEA/CEF/TRAN/M2015/1150948. Koordinátorem projektu C-Roads Czech Republic je Ministerstvo dopravy ČR. Partnery projektu jsou ŘSD ČR, SŽDC, AŽD Praha s.r.o., ČVUT v Praze Fakulta dopravní, Brněnské komunikace a.s., O2 Czech Republic a.s., T-Mobile Czech Republic a.s. a INTENS Corporation s.r.o. Přidruženými partnery projektu jsou ŠKODA Auto a.s., Plzeňské městské dopravní podniky, a.s., Dopravní podnik Ostrava, a.s. Odkaz: www.c-roads.cz, www.c-roads.eu

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).