VĚTŠINA ČESKÝCH PODNIKŮ VYUŽÍVÁ CLOUD A DALŠÍ DO CLOUDU SMĚŘUJÍ

• Téměř polovina firem využívá pro e-maily a dokumenty serverové aplikace v prostředí internetového prohlížeče
  • Za ideální považují podporu aplikací pro e-mail, dokumenty a týmovou práci v cloudu
  • Čtyři pětiny firem netrvají na fyzickém umístění svých dat na území ČR

Praha, 9. července 2020 - Průzkum provedený společností T-Mobile ve spolupráci s Microsoftem ukázal, že cloudové služby se stávají v českých firmách samozřejmostí. Zaměstnanci podniků různých velikostí, působících v různých sektorech výroby a služeb dnes v naprosté většině (71 %) používají pro práci notebooky a stále více i smartphony (57 %) se zabezpečeným přístupem k firemnímu e-mailu i dalším podnikovým systémům či aplikacím.

Aplikace provozované na vzdálených serverech, dostupné prostřednictvím internetového prohlížeče, používá pro práci s e-mailem a interními dokumenty plných 45 % zaměstnanců v dotazovaných firmách, dalších 7 % pak přistupuje k aplikacím prostřednictvím virtuální pracovní plochy. Více než polovina (57 %) manažerů oslovených firem zároveň uvádí, že by v ideálním případě chtěli pro práci s e-mailem, dokumenty i týmovou spolupráci využívat cloudové služby třetích stran v režimu PaaS (Platform-as-a-Service) nebo SaaS (Software-as-a-Service). Necelá třetina (30 %) podniků chce využívat kombinaci interně provozovaných služeb a cloudu a jen každý desátý podnik (11 %) se bude spoléhat jen na vlastní ICT infrastrukturu.

„Na výsledcích průzkumu jasně vidíme, že české firmy cloud intenzivně využívají a jsou připraveny vzdálenou formou využívat i další prvky podnikového IT prostředí. Firmy se přestávají obávat služeb veřejného cloudu, nebo kombinace privátních a veřejných cloudů. Manažeři si již uvědomují, že mít data uložená na svých serverech neznamená jejich větší bezpečnost a pochybnosti o efektivitě a zabezpečení cloudových prostředí postupně mizí,“ říká Michal Erlich z T-Mobile.

Služby veřejného cloudu dnes podle průzkumu v běžném provozu vyžívají více než dvě třetiny (68 %) z dotazovaných firem, dalších 11 % podniků je využívá pro speciální účely, jako je třeba testování. Žádný z dotazovaných manažerů neuvedl, že by jeho firma zkusila veřejný cloud používat, a následně zjistila, že jim tento druh služeb nevyhovuje. Při ukládání podnikových dat do cloudu požaduje 52 % firem jejich fyzické umístění na území Evropské unie, dalších 9 % se spokojí s některou z demokratických zemí se zajištěnou vymahatelností mezinárodního práva. Pětina (20 %) podniků vyžaduje umístění dat v ČR a jen o málo méně (18 %) firem se spokojí s garancí ochrany dat důvěryhodným poskytovatelem služeb a fyzické umístění svých dat nijak neřeší.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s téměř 6,3 milionu zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).