Vítězem T-Mobile Rozjezdů je aplikace pro nemocné cukrovkou Glucly

Cenu veřejnosti získalo Sociální bistro Střecha z pražského Žižkova
Projekty získají ceny za více než 550, resp. 120 tisíc korun
Osmého ročníku podnikatelské soutěže T-Mobile Rozjezdy se účastnilo rekordních 483 projektů

Celostátním vítězem soutěže začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy se stal Pavel Buben, který chce svou aplikací Glucly usnadnit život všem nemocným cukrovkou. Cenu veřejnosti si pak vysloužilo Sociální bistro Střecha z pražského Žižkova, které dává druhou šanci lidem bez domova a se záznamem v rejstříku trestů. Je to poprvé za osm let trvání soutěže, kdy je jeden z vítězů z hlavního města. Vítězové si odnášejí ceny za více než 550 a 120 tisíc korun.

Osmatřicetiletý Pavel Buben z Dobříše, sám diabetik, vyvíjel uživatelsky přívětivou aplikaci nejdřív hlavně pro sebe. Do aplikace mohou uživatelé zaznamenávat jak úroveň glykémie, tak náladu, délku spánku, či sportovní aktivitu. Přehledné exporty pak mohou poslat lékaři, nebo předat v papírové formě. Glucly by mělo být během léta k dispozici v Appstoru i v Google Play.

Odborná porota vidí ve využití aplikace velký potenciál. „Uživatelsky příjemné prostředí i nezávislost na typu glukometru zpřístupňují aplikaci všem diabetikům a významně zjednodušují komunikaci s lékařem. Výsledkem může být efektivnější léčba. Pavel Buben nás přesvědčil svým odhodláním a jasnou představou dalšího vývoje. Hledáme totiž nejen inovace, ale i podnikatele, kteří svou energií i podnikatelskou pokorou dokážou svůj plán zrealizovat,“ říká Martina Kemrová, členka poroty, manažerka firemní komunikace T-Mobile.

Pavel Buben získává (když počítáme i výhru z regionálního kola) ceny v celkové hodnotě 566 332 Kč, které zahrnují finanční dar od T-Mobile ve výši 250 tisíc Kč, telekomunikační balíček a aplikaci Chytré auto na rok zdarma. Při uvedení aplikace na trh se bude jistě hodit i kreativní návrh reklamní kampaně od reklamní agentury MADE BY VACULIK, bannerová reklama s regionálním cílením od Agentury Najisto, poradenství a věcné ceny od partnerů soutěže: společnosti Samsung, Alza.cz, i voucher na inzerci na StartupJobs.cz

Do hlasování o celostátní Cenu veřejnosti postupovali všichni vítězové z regionálních kol. Online, na webu soutěže www.rozjezdy.cz veřejnost rozhodla, že další podporu a ocenění si zaslouží Sociální bistro Střecha. Žižkovské veganské bistro a kavárna, které otevřelo pět přátel v čele s Filipem Hausknechtem letos v únoru, zaměstnává lidi bez domova a po výkonu trestu. Od prvních měsíců se jim daří měnit svým zaměstnancům osud, jejich cílem však je dát šanci ještě více lidem. S Cenou veřejnosti sociální bistro získá finanční odměnu 100 000 Kč, podnikatelský telekomunikační balíček a aplikaci Chytré auto na rok zdarma, celkem za skoro 120 tisíc Kč.

„S napětím jsme sledovali projekty v jednotlivých regionech republiky. Postavit byznys na pomoci druhým – ať už ve zdravotnictví nebo při podpoře sociálních komunit, není vůbec snadné. Jelikož jsme technologická společnost, nesmírně nás těší, že na cestě k úspěchu můžeme aktivně podpořit právě mobilní aplikaci na monitoring cukrovky,“ prohlásil Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz, nováček mezi partnery T-Mobile Rozjezdů.

„Gratulujeme všem vítězům i účastníkům soutěže, že jsou aktivní a nebojí se rozjet něco vlastního. Rádi zblízka sledujeme jejich příběhy a věříme, že jsou mezi nimi budoucí úspěšné startupy, kterým pak i na StartupJobs.cz pomůžeme najít ty nejlepší talenty do jejich rostoucího týmu. A pokud platí, že nejtěžší je právě rozjezd, jsme rádi, že tento první krok se jim podařil," blahopřeje Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.cz, jeden z partnerů soutěže.

Do osmého ročníku T-Mobile Rozjezdů se přihlásilo celkem 483 nápadů, o 40 začínajících podnikatelů více než v roce předchozím. „Letos jsme viděli spoustu skvělých nápadů, nejčastěji z oblasti designu, trávení volného času, ale řadu aplikací, spoustu nápadů pro síť IoT, internet věcí. Hitem bylo letos využití 3D tiskáren a laserového vypalování,“ komentuje Eva Karasová, CSR manažerka společnosti T-Mobile. „Nejvíce účastníků je ve věku mezi 25-34 lety, tvoří polovinu (48%) všech přihlášek, druhou nejsilněji zastoupenou skupinou jsou lidé ve středním věku (35-44 let), 26 %. Mladí do 24 let tvoří 18 % letošních účastníků“, doplňuje. Mezi regiony již tradičně vedli zástupci hlavního města, kde soutěžilo 123 projektů. 70 projektů přihlásili začínající podnikatelé v Jihomoravském kraji a 47 v kraji Moravskoslezském.

T-Mobile Rozjezdy

T-Mobile Rozjezdy jsou dlouhodobým programem na podporu začínajících podnikatelů. Nabízejí bezplatné regionální semináře v oblastech týkajících se začátku podnikání, druhou částí projektu je soutěž o nejlepší realizaci podnikatelského nápadu. Během ledna až března se mohou ti, kteří ještě nepodnikají, nebo jsou k podnikání registrováni méně než 12 měsíců, přihlásit do soutěže na www.rozjezdy.cz. V každém kraji mohou vyhrát tři vítězové, kteří získají finanční odměnu, podporu expertů na různé aspekty podnikání, balíčky služeb a věcné ceny, které pomohou s rozjezdem podnikání. O celostátním vítězi rozhoduje porota. Kromě toho může veřejnost rozhodnout o vítězi Ceny veřejnosti prostřednictvím on-line hlasování. Bezplatné regionální semináře otevřené široké veřejnosti se konají v dubnu a květnu.

Partnery letošního ročníku T-Mobile Rozjezdů byli Broker Consulting, Agentura Najisto, Alza, Samsung a StartupJobs. Odbornými partnery byli Lovebrand, MADE BY VACULIK a Proboston, regionálními Dům Techniky Pardubice, Impact Hub Brno, Impact Hub Ostrava, Fakulta sociálně ekonomická UJEP, Inovační centrum Ústeckého kraje a Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje.