Vyrazte na dovolenou v pravou chvíli a bez stresu

Praha 25. června 2019 - Určitě to znáte taky - je sobota ráno, kufry sbaleny, všichni členové rodiny se těší a jen co vyjedete na dálnici – kolona! I takový průběh může mít začátek vaší dovolené během prvního prázdninového víkendu. Z loňské analýzy anonymizovaných mobilních dat T-Mobile vyplývá, že se podobný scénář bezpochyby bude opakovat i letos, a že tento týden si bere dovolenou opět většina z nás.

Poslední červnová sobota je dnem, kdy odjíždí do zahraničí nejvíce lidí. V tento den se z celého víkendu přesunulo za hranice 42 % lidí, pátek si pro svoje cestování vybralo 26% a v neděli pak 32 %. V inkriminovaný víkend se vydá na cesty o 57 % Čechů více, než je tomu o víkendech běžných. Jejich nejoblíbenějšími destinacemi tradičně zůstávají Slovensko, Chorvatsko a Itálie.

Obecně však během letních víkendů roste počet cestujících na silnicích. „Konkrétně se během pátku přepraví o 23% cestujících víc, v sobotu a v neděli se cestující musí připravit na skutečnost, že silnice sdílí o 65% respektive 87% více lidí, než je tyto dny obvyklé,“ vysvětluje Lukáš Kovárník, manažer rozvoje ICT řešení společnosti T-Mobile, a dodává: „V tomto případě je dobrá analýza mobility na základě anonymizovaných dat z mobilní sítě opravdu užitečná, její výsledky ušetří lidem nejen čas, ale v tomto případě i spoustu nepříjemných chvil za volantem.“

Velké rozdíly lze také očekávat v konkrétních časech – pro pátek je typické, že lidé nejvíce vyjíždějí po pracovní době od 15:30 do 22 hodin, přičemž dopravní špička nastává odpoledne mezi pátou a šestou hodinou. Je lepší v tuto dobu vůbec nevyjíždět. To samé platí také po celou sobotu, kdy velmi silný provoz můžete čekat už od brzkého rána s absolutním vrcholem kolem poledne. Silný provoz ustává až kolem sobotní 18. hodiny. Neděle bude mít velmi podobný průběh s vrcholem mezi jednou až pátou odpoledne.

Letošní léto bude pro všechny řidiče velmi náročné. Silničáři plánují opravy mnoha úseků silnic prvních i nižších tříd. Bude také pokračovat rekonstrukce dálnice D1, v letošním roce v rekordní délce sedmdesáti kilometrů. Na těchto úsecích se v zúžení dají očekávat dlouhé kolony. Ideální způsob, jak se jim vyhnout a cestovat v klidu, je vzít si v pátek půl dne dovolené a vydat se na cestu již ráno, maximálně pak do 14:30 hodin. Další variantou je v sobotu si pořádně přivstat a vyrazit kolem páté – šesté ráno. Nebo se naopak v klidu vyspat a vyjet večer po 19. hodině. Případně nechat odjezd až na nedělní ráno.

Data získal T-Mobile z detailního měření pohybu Čechů do zahraničí během loňského prvního prázdninového víkendu.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).