Fond T-Mobile podpořil projekt Hudba překonává bariéry

• Duhové děti vystoupí 17. prosince na předvánočním koncertě v plzeňské radnici
  • Ojedinělý pěvecký a hudební soubor handicapovaných a zdravých dětí pořádá koncerty v celé ČR a slaví úspěchy i v zahraničí
  • Muzikoterapie pomáhá handicapovaným dětem překonávat sama sebe i překážky, které jim staví do života okolní svět

Praha/Plzeň 14. prosince 2006 - Nevšední, ale přesto již tradiční předvánoční koncert se 17. prosince koná v plzeňské radnici. V 18.00 hodin zde vystoupí pěvecký a hudební soubor Duhové děti, v němž účinkují malí hudebníci s různým fyzickým i mentálním postižením společně a bok po boku s dětmi zdravými. Projekt Hudba překonává bariéry letos získal grant z Fondu T-Mobile pro zaměstnance ve výši 50 tisíc korun na doporučení Bohumila Koči. Jeho manželka a syn jsou členy sdružení Sport Relax Handicap.

Občanské sdružení Sport Relax Handicap, pod jehož hlavičkou soubor působí, vzniklo v roce 2003 s cílem využít metody muzikoterapie k usnadnění integrace handicapovaných dětí a začalo realizovat vlastní projekt Hudba překonává bariéry. Jeho součástí je i soubor Duhové děti. Pořádá pravidelné koncerty po celé republice, je často zvaným a vždy vítaným účastníkem domácích i mezinárodních festivalů a nedávno se vrátil z týdenního koncertního zájezdu do Říma, kde jeho vystoupení mj. odvysílalo také Radio Vatikán.

"Sdružení pracuje velmi obětavě, přitom na vysoké profesionální úrovni, a vytváří tak postiženým dětem vzácný prostor pro seberealizaci," říká Martina Kemrová, tisková mluvčí T-Mobile.

Na koncertě v plzeňské radnici, jenž je spojen s výstavou fotografií Václava Čubra, zazní původní díla skladatelky Milady Karez, vytvořená pro Duhové děti, a pásmo vánočních koled. Výtěžek z koncertu je určen na podporu činnosti sdružení Sport Relax Handicap, jehož nejbližším záměrem je mj. rozvoj střediska Ateliér handicap pro handicapované i zdravé děti.

"Hudba postiženým dětem pomáhá posilovat jejich vůli i sebevědomí," říká Anna Bělohlavá, která společně s Kristou Henzáčkovou soubor vede od jeho založení. "Děti zpívají, samy se doprovázejí na jednoduché nástroje. Hudba jim pomáhá se koncentrovat. Přitom často zapomínají i na své fyzické problémy," vysvětluje A. Bělohlavá.

Pilotní projekt Fond T-Mobile pro zaměstnance letos přijal 166 žádostí. Z těch bylo vybráno 39 projektů, mezi něž rozdělí podpory v celkové hodnotě 2 133 000 korun.