O děti a seniory je v královéhradecké nemocnici postaráno

• Školení dobrovolníci se starají o zábavu hospitalizovaných dětí
  • Senioři mají v nemocnici své společníky a průvodce
  • Projekt podpořil částkou 70 000 Kč Fond T-Mobile

Praha 10. ledna 2007 - Rodiče i vychovatelky už odešli, do Večerníčku je ještě daleko. Na žádné velké hraní nemůže být na oddělení dětské chirurgie a traumatologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové ani pomyšlení. Ale nudy se děti bát nemusí, protože tu přicházejí zahánět dobrovolníci z Občanského poradenského střediska, o.p.s., v Hradci Králové. Nejčastěji si s malými pacienty hrají, povídají, čtou nebo se s nimi učí.

"Dobrovolnictví je především komunikace; osobní, bezprostřední a hluboce lidská. V dnešní hektické době počítačových sítí a mobilních telefonů také čím dál vzácnější," říká k tomu Martina Kemrová, tisková mluvčí společnosti T-Mobile, a dodává: "Dobrovolníci navštěvují také pacienty I. interní kliniky a Gerontometabolické kliniky pro přestárlé seniory."

Dobrovolníci, kteří jsou pro svou misi řádně vyškoleni, a to jak v OPS, tak v nemocnici, jsou vítanou pomocí profesionálnímu zdravotnickému personálu. "Starším pacientům dělají společnost, doprovázejí je po budově nebo v areálu nemocnice, když třeba absolvují vyšetření na jiném oddělení, a starají se o ně i jako přátelé. Nejen v dětském oddělení nemocnice platí, že nemusí být přímo veselo, ale nesmí býti smutno," říká Renata Suchomelová, koordinátorka projektu.

Projekt podpořil částkou 70 000 Kč Fond T-Mobile prostřednictvím Nadace Via. Prostředky slouží ke krytí nákladů na školení a pojištění dobrovolníků, na psychologická vyšetření, jimiž musí každý z nich projít, a některé další výdaje. S podporou bude OPS hospodařit do konce června letošního roku. Sami dobrovolníci svou misi plní ve svém volném čase a bez nároku na jakoukoliv odměnu.

OPS vzniklo před sedmi lety. Podporou dobrovolnictví se zabývá od roku 2003. Projekt Dobrovolníci ve fakultní nemocnici běží již dva roky a je akreditován ministerstvem vnitra. V současné době do fakultní nemocnice dochází 14 dobrovolníků, vlastně dobrovolnic, protože jediný muž mezi nimi se zatím na svůj úkol připravuje. Ještě letos hodlá OPS rozšířit spolupráci s dalšími odděleními nemocnice a počet dobrovolníků zvýšit přibližně na dvacet.