Počítače pomáhají lidem s handicapem hledat práci i přátele

• Do počítačových kurzů pro zdravotně handicapové se přihlásili první zájemci
  • Dva nové počítače potřebné pro výuku byly zakoupeny z Fondu T-Mobile
  • Individuální kurzy s možností výuky i v místě bydliště zájemce potrvají až do června 2007

Žatec/Praha, 31. října 2006 - Individuální počítačové kurzy pro zdravotně handicapované, jež pořádá ve svém Informačním centru žatecké občanské sdružení Handicap, pomáhají absolventům nalézt uplatnění v pracovním i soukromém životě. "Za lidmi těžce zdravotně postiženými může lektor jezdit i domů s tím, že v případě potřeby jim sdružení Handicap po dobu výuky počítač zapůjčí," říká Martina Kemrová, manažerka firemní komunikace T-Mobile.

Projekt Počítač - informace bez bariér podpořil Fond T-Mobile prostřednictvím nadace Euroregionu Labe částkou 45 tisíc korun, z nichž byly pořízeny dvě PC s příslušenstvím. Projekt navazuje na loňský kurz Internetem proti bariérám, jež od září do konce prosince absolvovalo 141 lidí. Za pěti klienty jezdil lektor domů.

Desetihodinový individuální plán výuky sestavuje lektor na základě vědomostí každého zájemce. Na závěr, kdy účastník prokáže své znalosti v písemném testu, získá osvědčení. Individuální počítačové kurzy se kromě vlastní práce na počítači zaměřují i na rozšíření znalostí spojených s jeho údržbou, kancelářským softwarem a internetem.

Žatecko je regionem s vysokou nezaměstnaností. Zdravotně postižení lidé zde těžko hledají pracovní uplatnění. "Jsme rádi, když můžeme pomoci zdravotně postiženým osobám, seniorům a dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí aktivně se začlenit do běžného života. Podporujeme kulturní, sportovní či vzdělávací programy, jako je právě projekt Počítač - informace bez bariér. Věříme, že Žatečtí stejně jako vloni využijí možnost, jak si rozšířit své znalosti práce s počítačem," dodává Martina Kemrová.

Fond T-Mobile
Kromě udílení grantů z Fondu T-Mobile určených pro regiony, kde T-Mobile působí - tedy Lounsko, Královéhradecko a městská část Praha 11 - proběhl letos také 1. ročník Fondu T-Mobile pro zaměstnance. Ti mohli doporučit jakoukoliv neziskovou organizaci, jejíž činnost je jim sympatická, nebo ve které přímo sami pracují. Na základě tohoto doporučení pak příslušná organizace mohla přihlásit svůj projekt do grantového řízení.

Kompletní seznam podpořených organizací a podrobné informace o úspěšných projektech naleznete na stránkách www.lepsisvet.cz a stránkách nadací www.nadacevia.cz a www.komunitninadace.cz.