T-­Mobile International v roce 2007: další růst tržeb, zákaznické základny a ziskovosti

• T-­Mobile USA: pokračující dynamický růst
  • T-Mobile Deutschland: téměř 1 milion nových tarifních zákazníků
  • Výrazný růst ziskovosti v mnoha národních společnostech
  • Tržby z datových služeb (bez SMS) se zvýšily o 40 %
  • Posílení pozice na trhu díky inovacím

Bonn 28. února 2008 - Výsledky skupiny T-Mobile se i v minulém roce vyvíjely příznivě. Celkové tržby vzrostly ve srovnání s rokem 2006 o 8,4 % na 34,74 miliard eur a ukazatel EBITDA (zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací) se zvýšil o 8,4 % na 10,73 miliard eur. Kromě skutečného (organického) růstu k tomuto pozitivnímu vývoji přispěla i akvizice společností PTC (Polsko), tele.ring (Rakousko) a nejnověji také nizozemského operátora Orange Nederland. Celkový počet zákazníků skupiny T-­Mobile se oproti předchozímu roku zvýšil o 12,4 % na 119,6 milionů.

T-Mobile byl opět v rámci telekomunikačního odvětví jedničkou v inovacích. Důkazem je například uvedení přístroje iPhone od firmy Apple na německém trhu, start služby MyFaves či další rozvoj služby mobilního internetu web'n'walk. Tržby z datových služeb (bez SMS) vzrostly o 40 % na celkových 1,9 miliard eur, což potvrzuje, že mobilní internet se stal masovou záležitostí. "T-­Mobile v roce 2007 velmi úspěšně implementoval strategii koncernu Deutsche Telekom," říká Hamid Akhavan, generální ředitel skupiny T-­Mobile International a člen představenstva koncernu Deutsche Telekom, a dodává: "Posílili jsme svou pozici na německém trhu, na zahraničních trzích zvyšujeme svůj podíl na základě organického růstu i prostřednictvím akvizicí a pomocí nových, inovativních služeb a tarifů zpřístupňujeme Web 2.0 pro mobilní trh."

Spojené státy americké
T­-Mobile USA zaznamenal v roce 2007 vynikající výsledky - tržby vzrostly o 12,6 % na 19,28 miliard USD a ukazatel EBITDA o 13.7 % na 5,35 miliard USD. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2007 tržby společnosti poprvé překonaly hranici 5 miliard USD. Celkový počet zákazníků vzrostl na 28,69 milionů, což v porovnání s rokem 2006 představuje 14,6% nárůst. V přepočtu na eura jsou však tyto hodnoty nižší, což je způsobeno nízkým kursem amerického dolaru. Tržby se zvýšily o 3,3 % na 14,08 miliard eur a ukazatel EBITDA o 4,3 % na 3,91 miliard eur.

Německo
T­-Mobile Deutschland nadále posiloval svou vedoucí pozici na německém trhu, na kterém nyní probíhá cenová válka. Společnost získala 962 000 nových tarifních zákazníků a jejich počet se tak oproti roku 2006 zvýšil o 20 %. Pokles tržeb o 2,7 % na 7,99 miliard eur nebyl ve srovnání s konkurencí nijak velký. Ukazatel EBITDA se snížil o 11,1 % na 2,94 miliard eur, což bylo způsobeno všeobecným poklesem cen, vysokými náklady na získávání nových zákazníků a vlivem regulace na výši poplatků za terminaci a sazby roamingu. Společnost T-­Mobile Deutschland se stala výhradním distributorem přístroje iPhone od firmy Apple na německém trhu a během několika málo týdnů se jí tak podařilo získat 70 000 zákazníků. Služba MyFaves přilákala od svého spuštění 1. října 2007 přibližně 150 000 zákazníků.

Velká Británie
T-Mobile UK hlásí za rok 2007 výrazný růst ziskovosti. Zatímco tržby se zvýšily o 7,1 % na 4,81 miliardy eur, ukazatel EBITDA vzrostl o 21 % na 1,18 miliardy eur. EBITDA marže tak činila 24,6 %, což je o 2,8 procentního bodu více než v případě výsledku za rok 2006. K dalšímu zvyšování efektivity přispěje i smlouva o sdílení sítí 3G, kterou T-Mobile UK uzavřel se společností 3 UK v prosinci 2007. Cílem je dosažení úspor 2 miliard GBP v období příštích 10 let a zajištění špičkové kvality sítě pro zákazníky.

Mezi národními společnostmi skupiny T-Mobile International zaznamenaly vynikající výsledky také T-Mobile Netherlands a PTC. Obě společnosti dosáhly významného zvýšení EBITDA marže - o 4,6 a 3,7 procentního bodu. Téměř všem národním společnostem se v minulém roce podařilo zvýšit zisk, přičemž většina z nich zaznamenala dvouciferný nárůst.

Finanční a provozní výsledky - tabulková část.