T-Mobile komerčně spustil VoLTE jako první operátor v ČR

Rychlejší spojení hovoru
Vyšší kvalita přenosu hlasu
Možnost současného datování během volání

Praha, 4. května 2015 – T-Mobile dnes spustil Voice over LTE (VoLTE) umožňující standardní IP hovory v síti LTE do komerčního provozu. Současně ukončil technický pilot této technologie, který probíhal od října loňského roku. T-Mobile začíná VoLTE nabízet zákazníkům jako jeden z prvních operátorů na světě. Prvním podporovaným zařízením je Samsung Galaxy S5, na zprovoznění v dalších typech telefonů operátor intenzivně pracuje společně s jejich výrobci.

„Už od dob Alexandra Grahama Bella se pro spojení hovoru dvou účastníků používá technologie spojovaných okruhů. VoLTE přináší do mobilní sítě přelomové řešení přenosu standardních hovorů v podobě datových paketů,“ říká technologický ředitel T-Mobile Vladimír Klein a dodává: „Jsem velmi rád, že T-Mobile potvrdil svou roli inovátora a nabízí tuto revoluční technologii svým zákazníkům jako první v ČR.“

Největšími výhodami VoLTE jsou velmi krátká doba spojení hovoru, zlepšení jeho kvality (i v porovnání s technologií HD Voice v síti 3G) a nižší spotřeba energie pro volání, respektive delší výdrž baterie. V průběhu hovoru rovněž nedochází k omezení navázaných datových spojení, což přináší výhody například při současném používání online navigace a volání za jízdy v autě. V případě že uživatel opustí oblast pokrytou LTE, je hovor bez přerušení předán do 2G či 3G sítě (funkce SRVCC).

Od zítřka se začnou zákazníkům s podporovaným telefonem objevovat výzvy k aktualizaci firmwaru, kterou provedou obvyklým způsobem. T-Mobile pak bude v následujících dnech VoLTE automaticky zpřístupňovat klientům na jejich stávajících telefonních číslech. Volání v LTE síti nespotřebovává datový limit a není za něj účtován žádný příplatek.

V první fázi bude technologie dostupná zákazníkům, kteří nevyužívají služby Privátní podnikové sítě nebo předplacenou službu Twist. V dalších fázích začne T-Mobile VoLTE zpřístupňovat všem klientům.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, letos slaví 20 let na českém trhu. S šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.