T-Mobile se zapíše do České knihy rekordů

• Myšlenku ojedinělého projektu jaXmobilem podpořilo přes 5000 návštěvníků Dne mobilní etikety
  • Komiks byl domalován 1487 spoluautory dnes v 15 hodin, český rekord byl ustaven
  • Své názory na mobilní etiketu vyjádřilo 562 respondentů

Praha 3. dubna 2007 - Dnes ve tři hodiny odpoledne vyvrcholily oslavy Dne mobilní etikety na pražském náměstí Republiky dosažením rekordu v malování komiksu co největším počtem lidí. Spoluautory příběhu, jehož předlohu připravil Štěpán Mareš, se stalo 1487 návštěvníků. Výsledný obrázek se skládá z dvaceti komiksových oken o rozměru 1x1 metr. Téma bylo jasné od začátku - slušné chování s mobilem. V hlavní roli vystupuje rodina pana X, známá z webových stránek www.jaXmobilem.cz, a jejich mobilní telefony.

"Štěpán Mareš příběh pojal jako vždy vtipně a s nadhledem. Věřím, že se výsledný komiks bude všem líbit," říká Martina Kemrová, manažerka firemní komunikace T-Mobile.

Dosažený rekord T-Mobile, jehož pokus probíhal za účasti komisaře Agentury Dobrý den Pelhřimov, bude zaregistrován v České bance rekordů a zapsán v České knize rekordů. Dílo bude vystaveno v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Na vytvoření komiksu, jehož podklad je ze speciálního odolného materiálu, bylo spotřebováno 531 profesionálních permanentních popisovačů a pokresleno byla plocha 200 000 cm2. Nejmladším návštěvníkem se stala měsíční Kačenka Hornová, narozená v březnu, a nejstarším osmdesátiletý Josef Hrdý. Nejmenšími a zároveň nejlehčími účastníky soutěže jsou dvojčata Rozálie a Albert Dvořákovi (71 cm, 7,5 kg). Nejtěžším "rekordmanem" se stal jeden z prvních návštěvníků, kteří zavítali na oslavy, Tomáš Oplt (149 kg). Nejvyšším účastníkem se stal Rudolf Sattler, který by se svými 212 cm neudělal ostudu ani pod bezednými koši.

Během oslav mohli návštěvníci navštívit výstavu jaXmobilem a zúčastnit se řady soutěží. Svůj názor na dodržování slušných zásad chování s mobilem vyjádřilo v průzkumu T-Mobile 562 respondentů. "Jsme rádi, že první oslavy Dne mobilní etikety byly úspěšné. Naším cílem bylo, aby se s naším projektem seznámilo co nejvíce lidí. Nechceme se anachronicky vracet do doby Gutha-Jarkovského, kdy bylo žádoucí, aby se 'dáma vyvarovala pospěchu', ale upozornit na to, že se při používání mobilního telefonu často chováme netaktně, bezohledně a nezřídka nebezpečně vůči svému okolí," dodává Martina Kemrová.

Ti, kdo se nestihli zúčastnit Dne mobilní etikety, nemusí propadat smutku - projekt jaXmobilem  pokračuje i nadále na stránkách www.jaXmobilem.cz. Součástí stránek je například anketa, z níž se respondent dozví, jak je na tom v oblasti mobilní etikety, nebo nová soutěž, kdy účastník může doplnit text k jednomu ze tří vtipů Štěpána Mareše. O novinky na jaXmobilem.cz je velký zájem - od soboty, kdy byla hra nejen o mobilní telefony spuštěna, přibylo na stránkách už 166 příspěvků.

O Dni mobilní etikety
Den mobilní etikety je součástí úspěšného projektu jaXmobilem, jemuž se společnost T-Mobile ve spolupráci se Štěpánem Marešem věnuje soustavně od roku 2006, kdy spustila stejnojmenné webové stránky. Pro neformální svátek nazvaný Den mobilní etikety bylo stanoveno datum, kdy byl v roce 1973 v New Yorku uskutečněn první hovor z přenosného celulárního telefonu, přímého předka dnešních mobilních přístrojů. Komplexní program společenské odpovědnosti společnosti T-Mobile zahrnuje rovněž Fond T-Mobile zaměřující se na podporu místních iniciativ v regionech, kde firma působí. T-Mobile navíc každoročně pořádá charitativní aukci mezi zaměstnanci, organizuje zaměstnanecký dobrovolnický program, podporuje třídění odpadu ve firmě a jako první mobilní operátor na trhu zahájil ve všech svých prodejnách zpětný odběr starých telefonů a jejich bezplatnou ekologickou likvidaci.