Vítězové soutěže "Volnost je když" jsou známi

• Více než 4000 Čechů vyjádřilo svůj názor na volnost, většinou říkají, že stačí svobodně přemýšlet
  • Podle Petra Šabacha, autora předloh pro Pupendo a Šakalí léta, je lidem volnost vrozena
  • Vítězové soutěže dnes převzali ceny

Praha, 10. září 2004 - Z více než 4000 přispěvatelů do soutěže "Volnost je když..." dnes porota definitivně vybrala 20 vítězů. První cenu, roční připojení na internet zdarma prostřednictvím tarifu GPRS Unlimited od T-Mobile a notebook IBM ThinkPad T41 s kartou T-Mobile Option Globetrotter, získal Pavel Guňka z Ostravy. K volnosti se vyjádřil takto: "Poznáš-li volnost, je jisté, že jsi poznal tíseň".

Projekt "Volnost je když..." připravila společnost T-Mobile ve spolupráci s českým zastoupením společnosti IBM a vybranými médii. Měl za úkol vysvětlit rozdíl mezi pevným a mobilním připojením k internetu. Jeho centrálním prvkem jsou webové stránky www.volnostjekdyz.cz. Na ně mohli lidé umístit své názory na volnost. Dvacet nejlepších pak vybrala porota, v níž zasedli mimo jiné spisovatel Petr Šabach, autor předloh pro filmy Pupendo a Šakalí léta, Monika Pavlíčková, ředitelka marketingu a komunikací IBM ČR a Marek Lutonský, šéfredaktor časopisů Mobility a www.mobilmania.cz.

"I když lákavé ceny nepochybně sehrály motivační roli, více než dvacet tisíc návštěvníků speciálních stránek a přes čtyři tisíce těch, kdo vyjádřili svůj názor, jasně hovoří o tom, že pojem volnosti je pro Čechy stále aktuální," říká k tomu Jiří Hájek, mluvčí společnosti T-Mobile.

"Volnost je vlastnost, něco bez hranic," říká k tomu Petr Šabach. Volnost je v nás podle něj trvale zakódována. Když pak člověk musí v životě řešit nějaké problémy, právě ona mu pomáhá dostat se přes překážky.

"Nechtěl jsem jako ostatní volnost k něčemu přirovnávat", vysvětlil absolutní výherce Pavel Guňka. "Chtěl jsem se zamyslet nad tím, kdo vlastně pocit volnosti může pocítit." Pro cenu si překvapený výherce přijel z Ostravy a jak dodává, počítačů má v domácnosti více, ale notebook zatím ani jeden.

Projekt "Volnost je když..." měl ukázat, že mobilní připojení k internetu dovoluje posílat e-maily a "brouzdat" po webu nejen doma u zásuvky, ale v podstatě na jakémkoliv místě v ČR i v zahraničí. "Mobilní technologie dnes jdou natolik kupředu, že za několik let bude ve většině případů pevné připojení k internetu zbytečné, stejně jako se tomu začíná dít s pevnými telefonními linkami. Již před koncem tohoto roku například dáme zákazníkům k dispozici připojení technologií EDGE, které je několikrát rychlejší než běžný vytáčený internet. Do konce příštího roku pak spustíme technologii UMTS, která může dosahovat ještě několikanásobně vyšších rychlostí, srovnatelných s ADSL. V okamžiku, kdy jsou k dispozici takovéto možnosti, mizí důvod nechat se svazovat dráty na jednom místě," říká J. Hájek.

Podle Moniky Pavlíčkové, ředitelky marketingu a komunikací společnosti IBM Česká republika, rozšíření mobilního internetu napomáhá i mnohem vyšší dostupnost notebooků. "Kvalitní notebook byl ještě před pár lety považován za zboží, na které mají jen firmy a bohatí lidé. Dnes se cena notebooků blíží ceně stolních počítačů. Vždyť například náš IBM ThinkPad R je k dostání již od zhruba 31 000 Kč," říká k tomu M. Pavlíčková. Prodejní čísla její tvrzení potvrzují. Podle M. Pavlíčkové se notebooky rozšiřují i do domácností a hodně si je díky nižším cenám pořizují právě mladí lidé a studenti, pro které je internet již nedílnou součástí života.

První cenou v soutěži byl notebook IBM ThinkPad T41 spolu s datovou kartou T-Mobile Option Globetrotter a ročním připojením k mobilnímu internetu zdarma. Druhá a třetí cena jsou T-Mobile MDA II a T-Mobile Option Globetrotter - vše opět s tarifem T-Mobile Data Unlimited na celý rok zdarma. Dalších 17 výherců získalo SIM s tarifem T-Mobile Data Unlimited na tři měsíce zdarma. Vstup do soutěže nebyl podmíněn žádným nákupem zboží a služeb.

Vítězné příspěvky
Pořadí Text příspěvku Autor Počet bodů
1. Poznáš-li volnost, je jisté, že jsi poznal tíseň Pavel Guňka 30
2. <>< <>< <>< <>< <>< <>< <>< <>< <>< <>< <>< <>< <>< ..jen tak si plout. Gabriela Činková 29