Fond T-Mobile: Uzávěrka grantových řízení se blíží

• Podat žádost o udělení grantu mohou zájemci až do 16. září letošního roku
  • Možnost konzultací k rozpracovaným projektům využilo 39 organizací

Praha 5. září 2005 - Fond T-Mobile podává žadatelům o granty pomocnou ruku. Všichni zájemci o poskytnutí finančních prostředků z Fondu T-Mobile měli v uplynulých týdnech jedinečnou možnost konzultovat své plány a projekty přímo s pracovníky nadací, jež za realizaci grantových  programů zodpovídají. Setkání se uskutečnilo ve třech regionech - Praha 11, Hradec Králové a Louny, které společnost T-Mobile dlouhodobě podporuje. Možnost konzultace a zodpovězení všech otázek využili zástupci 39 organizací.

Během setkání pracovníci nadací poskytli praktické rady, jak sestavit projekt a zároveň upozornili na formální náležitosti nezbytné pro přijetí žádosti. Požádat o radu či připomínky mohou žadatelé i nadále, ať už prostřednictvím elektronické pošty nebo po telefonu. Podklady ke svým projektům musí předložit nejpozději do 16. září letošního roku, kdy končí uzávěrka pro přijímání žádostí. Rozhodující je datum předání v sídlech nadací nebo datum poštovního razítka.

Nejčastěji dotazy ke grantovému řízení směřovaly do sociální oblasti. Mezi projekty se tak určitě objeví například plány na rozšiřování stávajících poradenských služeb pro zdravotně postižené, integrace zdravotně postižených dětí či rozšíření provozu existující chráněné kavárny. Z téměř čtyř desítek chystaných žádostí se řada z nich bude týkat také kultury, ať už je to zvýšení zájmu mladých lidí o kvalitní filmovou produkci, podpora návštěv amatérských divadel na malých obcích či využití opuštěných budov jako kulturních nebo komunitních center.

Finanční prostředky ve Fondu T-Mobile spravují dvě nadace, které prošly náročným výběrovým řízením. Komunitní nadace Euroregionu Labe má na starosti grantové programy určené pro okres Louny. Nadace VIA zodpovídá za Městskou část Praha 11 a okres Hradec Králové. Pro letošní rok je připravena částka bezmála dvou a půl milionu korun.

Konečné výsledky grantových řízení pro jednotlivé regiony oznámí hodnotící komise na konci října. Úspěšné projekty, které budou podpořeny v tomto kole, proběhnou od listopadu letošního roku do srpna roku 2006. Pro každý region bude vytvořena speciální hodnotící komise, kterou budou tvořit zástupci místní samosprávy, T-Mobile a neziskového sektoru. Bude tak zajištěno, aby členové komise měli dobrou znalost konkrétních potřeb každé oblasti a aby rozhodování bylo vyvážené.

Podpora neziskových projektů ve vybraných regionech se nebude letos omezena "jen" na grantové řízení. Stejně jako v předchozích letech T-Mobile zaštítí zábavnou akci Město na kolech v Hradci Králové a v Praze 11, a nově také v Lounech. Účastníci nebudou ochuzeni ani o tradiční elektronickou aukci, během níž zaměstnanci společnosti budou dražit výtvarná díla a rukodělné předměty od dětských a dospělých autorů ze speciálních škol a různých sociálních center a zařízení z Královéhradeckého kraje a z Chomutova.

Veškeré informace ke grantovému řízení najdete na www.lepsisvet.cz.

Další informace najdete na stránkách Nadace Via, www.nadacevia.cz, a Komunitní nadace Euroregionu Labe, www.komunitninadace.cz.