Postižené děti jezdí do školy bezpečněji

• Handicapované děti budou jezdit do školy bezpečnějšími mikrobusy
  • Peníze z Fondu T-Mobile pro zaměstnance pomohly speciální škole splnit zákon
  • Postižené děti, školou povinné, nemusejí být odloučeny od svých rodin

Praha 21. listopadu 2006 - Speciální soukromá škola pro handicapované děti Svítání v Pardubicích denně sváží děti k vyučování ze širokého okolí. Využívá k tomu tři mikrobusy, které každý den najezdí dohromady 600 kilometrů. Škola Svítání tak naplňuje nový školský zákon, podle něhož každé dítě má právo na vzdělávání ve škole.

Letošní novela zákona o provozu vozidel na pozemních komunikacích však zpřísnila bezpečnostní podmínky přepravy dětí a předepisuje používání tříbodových bezpečnostních pásů na každém sedadle. Školní mikrobusy typu citybus určené původně pro městský provoz novému předpisu nevyhovují, bezpečnostní pásy nemají buď žádné, nebo jen dvoubodové, říká Martina Kemrová, tisková mluvčí T-Mobile, a dodává: Fond T-Mobile pro zaměstnance proto přispěl částkou 70 tisíc korun na krytí nákladů na jejich přestavbu.

Denní doprava handicapovaných dětí do školy a zpět domů je mimořádně významnou pomocí, neboť odstraňuje stres, jemuž jsou děti vystaveny při dlouhodobém odloučení od svých rodin např. ve školách internátního typu. "Místo smutnění a stýskání se mohou více věnovat učení i svým dalším činnostem nebo zálibám," říká Jitka Kubecová, zástupkyně ředitelky školy Svítání. "To má velký význam pro jejich začleňování do většinové společnosti. Díky finanční pomoci Fondu T-Mobile zvýšíme i jejich bezpečnost, která je také důležitá. Tříbodové pásy jsou zapotřebí, vždyť mnohé z dětí se třeba ani nemohou samy zachytit, když autobus zprudka zabrzdí," vysvětluje Kubecová.

Školu Svítání navštěvuje 138 dětí. Žádost o podporu doporučila sestra jedné z učitelek školy Svítání, která pracuje ve společnosti T-Mobile.

Fond T-Mobile
Pilotní projekt Fond T-Mobile pro zaměstnance letos přijal 166 žádostí. Z těch bylo vybráno 39 projektů, mezi něž Fond rozdělí podpory v celkové hodnotě 2 133 000 korun. Maximální částka pro 1 projekt je stanovena na 70 tisíc korun.

Kromě udílení grantů z Fondu T-Mobile pro zaměstnance, proběhl letos také 2. ročník Fondu T-Mobile určený pro regiony, kde T-Mobile působí - tedy Lounsko, Královéhradecko a městská část Praha 11. Prostřednictvím Nadace VIA (správce Fondu pro MČ Praha 11 a Královéhradecko) a Komunitní nadace Euroregionu Labe (Lounsko) bylo letos z Fondu T-Mobile rozděleno 5,4 milionu korun. Z 206 podaných žádostí uspělo 71, jež na svou realizaci získají o tři miliony korun více než v loňském roce.

Kompletní seznam podpořených organizací a podrobné informace o úspěšných projektech naleznete na stránkách www.lepsisvet.cz a stránkách nadací www.nadacevia.cz a www.komunitninadace.cz.