PRVNÍ ČTVRTLETÍ 2021: T-MOBILE NA CESTĚ K PROPOJENÉ ZEMI

• Stabilní finanční výsledky

• Rozdatované Česko - objem mobilních dat meziročně o polovinu vyšší, rychle roste i pevné připojení a TV služby

• Modernizace mobilní sítě, rozšiřování ultrarychlého optického připojení a stavba privátních 5G sítí

• Pomoc lidem i firmám v pandemii a důraz na rovnováhu online a offline života

Praha, 12. května 2021 - První čtvrtletí 2021 bylo pro celou zemi náročné kvůli dlouhotrvajícímu nouzovému stavu. Navzdory tomu T-Mobile Czech Republic neustále potvrzuje, že se na něj zákazníci mohou spolehnout. S cílem propojit Českou republiku kvalitním internetovým připojením T-Mobile vylepšuje svou mobilní síť posilováním technologií LTE a 5G a zároveň zůstává tuzemskou jedničkou v rychlosti budování optické sítě.

Výsledky hospodaření T-Mobile mají v prvním čtvrtletí roku 2021 nadále pozitivní ekonomickou trajektorii a potvrzují finanční stabilitu společnosti. Stále akcelerující trend růstu spotřeby mobilních dat doprovází meziroční nárůst volání, pevného připojení a televizních služeb a současně opačný trend v používání SMS. Počet mobilních zákazníků dosáhl téměř 6,2 milionu; 377 000 zákazníků využívalo pevné připojení a 199 000 některou z televizních služeb. Celkové tržby přesáhly 7 miliard korun.

T-Mobile nadále pomáhal nemocnicím, zdravotnickým zařízením a hygienickým stanicím, kterým až do konce nouzového stavu nepřetržitě poskytoval bezplatně neomezená mobilní data, a navíc zdarma navýšil kapacitu internetového připojení na nejvyšší dostupnou rychlost. Zákazníkům také v zimních měsících zvýhodnil televizní služby v rámci T-Mobile TV.

Operátor pokračoval v budování celostátní optické sítě a v prvním čtvrtletí připojil celkem 10 535 nových domácností, nejvíce v Praze, Ústí nad Labem, Přerově, Brně a Plzni. Letošní ambicí je zajistit gigabitové optické spojení pro dalších 100 tisíc domácností. Na českých univerzitách buduje privátní 5G kampusové sítě, které mají využití ve výzkumu i v budování Průmyslu 4.0.

Navzdory přísným omezením otevřel T-Mobile v Praze první prodejnu budoucnosti Magenta Experience Centrum, která bude v budoucnu sloužit jako místo setkávání, pořádání konferencí, tvorby podcastů a ukazování digitálních možností budoucnosti. V rámci marketingové kampaně společnost posilovala povědomí o výhodách mobilní aplikace Můj T-Mobile, s jejíž pomocí zákazníci vyřídí vše potřebné kdykoliv a odkudkoliv přímo na displeji svého chytrého telefonu. I přes protipandemickými opatřeními ztížené podmínky T-Mobile podporoval sportovní projekty pro širokou veřejnost, například sérii virtuálních závodů v běžeckém lyžování SkiTour, a připomínal nezbytnost aktivního pohybu pro udržení životní rovnováhy v digitální době.

„Poslední rok jasně ukázal, jak nezbytná je digitalizace pro život občanů, veřejnou správu, vzdělávací systém i pro zachování konkurenceschopnosti firem. Aby byla Česká republika úspěšná, musí to být propojená země. Nejen dálnicemi nebo železnicí, ale také kvalitní a spolehlivou informační a telekomunikační infrastrukturou“, říká José Perdomo Lorenzo, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom, a dodává: „Jsme připraveni investovat do naší společné budoucnosti a pokračovat v naplňování naší vize propojené země, liberalizaci internetu a v budování gigabitové společnosti.“

Zákazníci

Mobilní služby: K 31. březnu 2021 používalo mobilní služby T-Mobile téměř 6,2 milionu zákazníků. Již 59 % báze tvoří zákazníci se smlouvou. Podíl zákazníků využívajících předplacenou kartu se meziročně snížil na 32 %; naopak stále roste obliba M2M SIM karet pro chytrá zařízení, jejichž počet vzrostl na 564 000 a představuje 9 % z celé zákaznické báze.

Vysokorychlostní pevné připojení: V prvním čtvrtletí roku 2021 využilo pevné služby, včetně xDSL, Pevného internetu vzduchem nebo Pevného internetu do zásuvky 377 000 zákazníků, tedy o 7,7 % více než ve stejném období roku 2020.

TV: T-Mobile TV na IPTV nebo satelitních platformách používá téměř 199 000 zákazníků, meziročně o 16,4 % více.

V tisících

Zákazníci – TV

16,4 %

Provoz v síti T-Mobile

Provoz v síti T-Mobile potvrdil trend růstu objemu přenesených dat a pokles SMS. Lidé stále potřebovali jak kontakt se svými blízkými, tak možnost vzdáleně pracovat nebo studovat. Počet volaných minut se meziročně zvýšil o téměř 11 %, oproti tomu počet SMS klesl o 20 %. Celkový objem přenesených dat se neustále zvyšuje: mobilní a fixní datový provoz vzrostl meziročně o více než 23 %, objem čistě mobilních dat byl ve srovnání se stejným obdobím 2020 o polovinu vyšší.

Spotřeba

Minuty (milion)

10,8 %

SMS (milion)

-20,3 %

Data (TB) – mobilní síť

53,0 %

Data (TB) – konvergované služby

23,4 %

Mobilní data zahrnují mobilní datové tarify + Pevný internet bez drátu

Mobilní a pevná data zahrnují mobilní datové tarify + Pevný internet bez drátu + Pevný internet vzduchem + Pevný internet do zásuvky

Finanční ukazatele

Přes přetrvávající výjimečnou situaci přesáhly celkové tržby z mobilních a pevných služeb včetně prodeje hardwaru v Q1 2021 7 miliard Kč, což představuje meziroční nárůst o 2,8 %. Spolu s mírným nárustem EBITDA potvrzují celkové hospodářské výsledky dobrý výkon společnosti.

Finanční ukazatele

(v milionech Kč)

Celkové tržby

2,8 %

EBITDA After Lease

3,4 %

Celkové tržby vykázány bez ICSS (samostatná jednotka mezinárodní DT organizace). EBITDA After Lease zohledňuje mezinárodní účetní standard IFRS 16.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).