Q3 2019: SEZÓNA NEOMEZENÝCH MOBILNÍCH DAT

Praha, 7. listopadu 2019 - Také třetí čtvrtletí 2019 potvrdilo růstový trend: společnosti T-Mobile se dařilo jak v počtu zákazníků, tak v oblasti finančních a provozních údajů. Spotřeba fixních a mobilních služeb se dále zvyšovala, především v oblasti dat. Operátor cíleně rozvíjel strategii zpřístupňování mobilních dat široké veřejnosti – po velmi úspěšné kampani Neomezené léto oznámil novou generaci datově bohatých tarifů, která poprvé nabízí i neomezená data. TMCZ dále budoval svou optickou síť, jež je mj. nezbytným předpokladem pro plné využití budoucích 5G sítí. V oblasti CSR operátor rozdělil přes 2 miliony korun na projekty v oblasti informační gramotnosti a pokračoval v bezplatném vzdělávání nevládních organizací.

Zákazníci

K 30. září 2019 využívalo mobilní služby T-Mobile téměř 6,3 milionu zákazníků, z nichž více než čtyři miliony byly zákazníci se smlouvou. Fixní služby, včetně xDSL, Pevný internet vzduchem a Pevný internet do zásuvky, v současné době využívá 305 000 zákazníků, což je o 34,4 % více než v loňském roce.

Televizní službu T-Mobile na IPTV a satelitní platformě nyní využívá 124 000 zákazníků, což je téměř dvojnásobek uživatelů ve stejném období minulého roku. Většina z nich využívá TV službu jako součást programu Magenta 1.

Data, data, data

Neomezené léto výrazně urychlilo spotřebu dat. Nabídku využilo přibližně 774 000 zákazníků a jen po dobu kampaně „proteklo“ sítí T-Mobile 9 543 000 GB. Objem mobilních dat (zahrnuje mobilní datové tarify a Internet bez drátu) dosáhl téměř 74 tisíc TB (83% meziroční nárůst). Celkový objem dat přenášených prostřednictvím konvergovaných technologií (mobilní data, Internet bez drátu, Pevný internet vzduchem a Pevný internet do zásuvky) meziročně vzrostl o 104,6 % na téměř 228 000 terabajtů.

Digitalizace péče o zákazníka

T-Mobile také zvyšuje spokojenost zákazníků pomocí mobilní aplikace Můj T-Mobile, kterou nyní každý měsíc aktivně využívá téměř 1,5 milionu zákazníků, tedy necelá polovina uživatelů s chytrými telefony, resp. čtvrtina celé zákaznické základny. K nejoceňovanějším výhodám aplikace patří přehled o spotřebě a platbách, snadný způsob platby či speciální nabídky a soutěže. Nově aplikace nabízí také možnost touto cestou změnit nastavení svého tarifu. Zájem o nové tarify se odrazil i v provozu na webu TMCZ: stránka s tarify zaznamenala meziroční nárůst provozu o 41 %.

Technologie

V prvních třech čtvrtletích roku 2019 TMCZ pokračoval v ladění LTE sítě a opakovaně se umisťoval na první příčce nezávislého měření rychlosti dsl.cz. Koncem října 2019 nejrychlejší technologie mobilního internetu T-Mobile pokrývala 99,19 % populace České republiky. Kombinované pokrytí sítěmi 3G a LTE dosáhlo 99,27 % populace. Provozovatel dále pokračoval v rozšiřování technologie LTE Advanced Technology (LTE-A), která je nyní instalována na 57,4 % vysílačů LTE. Na konci září 2019 zahrnovala síť T-Mobile 1 523 vysílačů podporujících LTE-A a rychlosti stahování až 300 Mb/s. Dalších 845 vysílačů umožňuje rychlosti stahování až 450 Mbps, 1 189 vysílačů až 650 Mbps a 12 vysílačů podporuje rychlosti stahování až 900 Mbps.

Finanční ukazatele

Celkové výnosy z mobilních a pevných služeb včetně prodeje hardwaru za 9 měsíců roku 2019 přesáhly 20,7 miliardy Kč, což je o 3,3 % meziročně více. Výsledky potvrzují dobrý výkon společnosti a její postavení jedničky na českém trhu.

V tisícíchQ1 - Q3 2018Q1 - Q3 2019Meziroční změna (zaokrouhleno)
Zákazníci – mobilní služby6 1776 2821,7 %
Tarifní 3 967 4 097 3,3 %
Předplacené karty 2 210 2 185 -1,1 %
Noví zákazníci – mobilní služby195n/a
Tarifní 113 98 -13,3 %
Předplacené karty -113 -4 n/a
Zákazníci – fixní broadband22730534,4 %
Zákazníci – TV6812482,4 %
V milionech KčQ1 - Q3 2018Q1 - Q3 2019Meziroční změna (zaokrouhleno)
Celkové tržby 20 057 20 728 3,3 %
EBITDA – integrované služby 8 530 8 759 2,7 %

Poznámka: EBITDA vykázaná ve srovnatelné metodice s rokem 2018. Pokud bychom porovnali EBITDA After Lease (reportovanou od 1. 1. 2019), pak by ve srovnatelné metodice byla ve Q3/19 YTD meziročně o 2,1 % vyšší.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s více než 6,2 miliony zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).

Kontakt na tiskové oddělenípress@t-press.cz, +420603601031