Q3 2019: SEZÓNA NEOMEZENÝCH MOBILNÍCH DAT

Praha, 7. listopadu 2019 - Také třetí čtvrtletí 2019 potvrdilo růstový trend: společnosti T-Mobile se dařilo jak v počtu zákazníků, tak v oblasti finančních a provozních údajů. Spotřeba fixních a mobilních služeb se dále zvyšovala, především v oblasti dat. Operátor cíleně rozvíjel strategii zpřístupňování mobilních dat široké veřejnosti – po velmi úspěšné kampani Neomezené léto oznámil novou generaci datově bohatých tarifů, která poprvé nabízí i neomezená data. TMCZ dále budoval svou optickou síť, jež je mj. nezbytným předpokladem pro plné využití budoucích 5G sítí. V oblasti CSR operátor rozdělil přes 2 miliony korun na projekty v oblasti informační gramotnosti a pokračoval v bezplatném vzdělávání nevládních organizací.

Zákazníci

K 30. září 2019 využívalo mobilní služby T-Mobile téměř 6,3 milionu zákazníků, z nichž více než čtyři miliony byly zákazníci se smlouvou. Fixní služby, včetně xDSL, Pevný internet vzduchem a Pevný internet do zásuvky, v současné době využívá 305 000 zákazníků, což je o 34,4 % více než v loňském roce.

Televizní službu T-Mobile na IPTV a satelitní platformě nyní využívá 124 000 zákazníků, což je téměř dvojnásobek uživatelů ve stejném období minulého roku. Většina z nich využívá TV službu jako součást programu Magenta 1.

Data, data, data

Neomezené léto výrazně urychlilo spotřebu dat. Nabídku využilo přibližně 774 000 zákazníků a jen po dobu kampaně „proteklo“ sítí T-Mobile 9 543 000 GB. Objem mobilních dat (zahrnuje mobilní datové tarify a Internet bez drátu) dosáhl téměř 74 tisíc TB (83% meziroční nárůst). Celkový objem dat přenášených prostřednictvím konvergovaných technologií (mobilní data, Internet bez drátu, Pevný internet vzduchem a Pevný internet do zásuvky) meziročně vzrostl o 104,6 % na téměř 228 000 terabajtů.

Digitalizace péče o zákazníka

T-Mobile také zvyšuje spokojenost zákazníků pomocí mobilní aplikace Můj T-Mobile, kterou nyní každý měsíc aktivně využívá téměř 1,5 milionu zákazníků, tedy necelá polovina uživatelů s chytrými telefony, resp. čtvrtina celé zákaznické základny. K nejoceňovanějším výhodám aplikace patří přehled o spotřebě a platbách, snadný způsob platby či speciální nabídky a soutěže. Nově aplikace nabízí také možnost touto cestou změnit nastavení svého tarifu. Zájem o nové tarify se odrazil i v provozu na webu TMCZ: stránka s tarify zaznamenala meziroční nárůst provozu o 41 %.

Technologie

V prvních třech čtvrtletích roku 2019 TMCZ pokračoval v ladění LTE sítě a opakovaně se umisťoval na první příčce nezávislého měření rychlosti dsl.cz. Koncem října 2019 nejrychlejší technologie mobilního internetu T-Mobile pokrývala 99,19 % populace České republiky. Kombinované pokrytí sítěmi 3G a LTE dosáhlo 99,27 % populace. Provozovatel dále pokračoval v rozšiřování technologie LTE Advanced Technology (LTE-A), která je nyní instalována na 57,4 % vysílačů LTE. Na konci září 2019 zahrnovala síť T-Mobile 1 523 vysílačů podporujících LTE-A a rychlosti stahování až 300 Mb/s. Dalších 845 vysílačů umožňuje rychlosti stahování až 450 Mbps, 1 189 vysílačů až 650 Mbps a 12 vysílačů podporuje rychlosti stahování až 900 Mbps.

Finanční ukazatele

Celkové výnosy z mobilních a pevných služeb včetně prodeje hardwaru za 9 měsíců roku 2019 přesáhly 20,7 miliardy Kč, což je o 3,3 % meziročně více. Výsledky potvrzují dobrý výkon společnosti a její postavení jedničky na českém trhu.

V tisícíchQ1 - Q3 2018Q1 - Q3 2019Meziroční změna (zaokrouhleno)
Zákazníci – mobilní služby6 1776 2821,7 %
Tarifní 3 967 4 097 3,3 %
Předplacené karty 2 210 2 185 -1,1 %
Noví zákazníci – mobilní služby195n/a
Tarifní 113 98 -13,3 %
Předplacené karty -113 -4 n/a
Zákazníci – fixní broadband22730534,4 %
Zákazníci – TV6812482,4 %
V milionech KčQ1 - Q3 2018Q1 - Q3 2019Meziroční změna (zaokrouhleno)
Celkové tržby 20 057 20 728 3,3 %
EBITDA – integrované služby 8 530 8 759 2,7 %

Poznámka: EBITDA vykázaná ve srovnatelné metodice s rokem 2018. Pokud bychom porovnali EBITDA After Lease (reportovanou od 1. 1. 2019), pak by ve srovnatelné metodice byla ve Q3/19 YTD meziročně o 2,1 % vyšší.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).