Rychlá mobilní data už téměř pro polovinu obyvatelstva ČR

• Internet 4G: pokryto více než 90 procent hlavního města
  • T-Mobile EDGE dostupný už ve více než 1000 městech a obcích

Praha 1. prosince 2005 - T-Mobile nabízí službu rychlých mobilních dat T-Mobile EDGE už ve více než 1000 českých měst a obcí, a služba je tak dostupná téměř pro polovinu populace v České republice. S velkou přízní zákazníků se setkalo spuštění první vysokorychlostní datové sítě UMTS - služby Internet 4G - a to i přesto, že je služba zatím dostupná jen v Praze. Už od uvedení na trh je služba Internet 4G k dispozici na více než 90 procentech území hlavního města.

Dne 19.10.2005 T-Mobile představil v Praze službu Internet 4G, první české UMTS. Tato služba je určena zákazníkům, kteří mobilní data využívají opravdu intenzivně - a to nejen pro mobilní využití, ale zejména pro domácí vysokorychlostní připojení k internetu - nabízí totiž rychlost přenosu dat až 1 Mbps. Pokrytí nyní dosahuje více než 90 procent území hlavního města, do konce prvního čtvrtletí 2006 pak přibudou další desítky stanic a pokrytí Prahy se tak bude dále zlepšovat. Vysoká koncentrace základnových stanic v rámci pokrytého území je zárukou dostatečné kapacity sítě a kvality připojení pro zákazníka. Nejrychlejších mobilních dat se v příštím roce dočkají i mimopražští - v polovině roku bude pokrytí technologií UMTS-TDD rozšířeno do větších měst, a dalších obcí, celkem by mělo být pokryto více než 900 měst a obcí ČR.

Více než polovina zákazníků služby Internet 4G zvolila rychlejší tarif Premium poskytující připojení o maximální rychlosti 1 Mbps, který v ceně měsíčního paušálu zahrnuje nejen Internet 4G, ale i ostatní nabízené datové služby T-Mobile GPRS, T-Mobile EDGE a T-Mobile HotSpot (WLAN). Klasická UMTS síť využívající technologie UMTS FDD dosahuje rychlosti přibližně třetinové.

V uplynulých měsících se T-Mobile v oblasti rozvoje EDGE zaměřil na pokrytí dalších měst a obcí a rozšíření pokrytí v již pokrytých městech. V současné době již téměř polovina populace ČR může využívat rychlý mobilní internet, který umožňuje připojení o rychlosti až 236 kbps.

Rozšířením pokrytí EDGE se pro polovinu Čechů zpřístupňuje nejen rychlé mobilní připojení na internet, ale také další unikátní služby založené na datovém přenosu. Pouze s T-Mobile tak mohou obyvatelé ve více než 1000 měst a obcí využívat pokročilé mobilní multimediální aplikace jako mobilní videostreaming ve vysoké kvalitě. V polovině listopadu například T-Mobile uvedl na trh službu t-music videozona umožňující bezplatné přehrávání videoklipů na displeji telefonu v plné podobě. T-Mobile EDGE dále zvyšuje uživatelský komfort při využívání dalších služeb - při užívání WAPu uživatel ocení kratší odezvu při načítání stránek a obrázků, razantně se zkracuje příjem a odesílání MMS zpráv například s fotografiemi o vysoké kvalitě či čas potřebný na stažení log nebo vyzvánění.

Počet zákazníků využívajících neomezený přístup na internet prostřednictvím GPRS/EDGE dosáhl téměř 60 tisíc. Celkový počet zákazníků využívajících přístup na internet s některým z našich datových tarifů (včetně neomezeného) přesáhl hranici 100 000. Měsíční datový provoz v síti T-Mobile prostřednictvím GPRS/EDGE se meziročně zdvojnásobil.

Počet zákazníků využívajících datové služby je do značné míry závislý na dostupnosti koncových zařízení podporujících datové technologie. T-Mobile neustále rozšiřuje nabídku telefonů a jiných zařízení podporujících EDGE. V současné době si zákazníci mohou vybrat ze 7 telefonů, 2 PCMCIA karet pro notebooky a modemu pro stolní PC, a rozhodně se nejedná o konečný počet zařízení v nabídce. V případě služby Internet 4G si zákazníci mohou vybrat mezi modemem a datovou kartou. Zákazníci projevují velký zájem o možnost vyzkoušet si službu zdarma po dobu tří dnů, počet testovacích zařízení ve Značkových prodejnách byl proto po prvních týdnech zdvojnásoben.

Aktuální dostupnost datových služeb T-Mobile v konkrétním místě si zákazníci mohou ověřit odesláním SMS ve tvaru INTERNET na 4616. Formou SMS pak obdrží informaci, které datové služby může v daném místě využívat. Odeslání požadavku je zpoplatněno jako běžná SMS zpráva. Aktuální pokrytí služby si zákazníci mohou také ověřit na webové adrese http://mapy.t-mobile.cz/, kde mohou vyhledávat pokrytí zadáním města/obce a ulice.