T-Mobile pokračuje s rozšiřováním 5G sítí – spustil dalších 270 vysílačů

• Sítí 5G nyní T-Mobile pokrývá přes 10 % populace ČR, plán je do konce roku poskytnout signál 5G více než 25 % obyvatel
  • Rozšíření pokrytí signálem 5G znamená spuštění dalších 270 vysílačů, celkově jich T-Mobile provozuje už přes 600
  • T-Mobile umožňuje v kampusových 5G sítích datové přenosy rychlostí až 1 Gb/s a s milisekundovou latencí

T-Mobile během uplynulého měsíce více než zdvojnásobil pokrytí České republiky signálem sítě 5G, když zvýšil počet vysílačů s podporou 5G o 270 na současných více než 600. Rychlý internet přes síť 5G je nyní k dispozici 10,4 % populace ČR. Do konce letošního roku T-Mobile pokrytí opět více než zdvojnásobí na více jak 25 % obyvatel. Aktuální mapa pokrytí území ČR signálem 5G v síti T-Mobile je k dispozici na webu www.t-mobile.cz/mapapokryti.

Mobilní sítě 5G poskytují přenosovou rychlost až 1 Gb/s, vynikají minimální latencí na úrovni 1 ms a dostupností v řádu 99,999 %. Především pro aplikace průmyslové digitalizace a automatizace je vedle extrémně nízké latence důležitá i kapacita sítí 5G, která umožňuje připojení až 1 milionu zařízení na ploše 1 km2. T-Mobile provozuje veřejné sítě 5G na frekvencích 1 800 a 2 100 MHz a jako první z českých operátorů také na frekvenci 700 MHz, získané v poslední aukci frekvenčních pásem. Ve své infrastruktuře pro 5G kombinuje T-Mobile technologie Ericsson a Huawei a při dalším rozvoji se soustředí především na kampusové sítě univerzitních pracovišť a řešení nejmodernějších sítí pro Průmysl 4.0.

„Přínosy sítí 5G jsou aktuálně zajímavé především pro podniky, které se vydaly cestou Průmyslu 4.0, stejně jako pro výzkum a vývoj na univerzitní půdě. I proto se při nasazování mobilních technologií 5G soustředíme na kampusové privátní mobilní sítě, které umožňují vědcům, studentům a firmám rozvíjet koncepty chytrých továren budoucnosti a digitalizované výroby. Samozřejmě ale nezapomínáme na naše ostatní zákazníky, které zajímá především možnost neomezených datových přenosů v mobilní síti. Pro ně jsme od září připravili nové tarify, u kterých nikdy nenarazí na limit přenesených dat,“ říká Tomáš Verner, Manažer rozvoje ICT řešení ve společnosti T‑Mobile Czech Republic.

Kampusové sítě, budované společností T-Mobile, představují privátní mobilní sítě postavené na standardech digitální komunikační technologie podporující LTE, 5G a Internet věcí pro pracovní, výrobní a provozní účely. Jen v letošním roce investuje T‑Mobile do kampusových sítí pro vysoké školy a průmysl desítky milionů korun. Spolupracuje přitom s předními univerzitami (VŠB-TU Ostrava, CIIRC ČVUT Praha, VUT Brno nebo ČZU Praha), jejichž vědcům, studentům a spolupracujícím firmám umožňuje vyvíjet inovativní řešení pro chytrou výrobu.

Jedno z nejvyspělejších řešení kampusové sítě vybudoval T-Mobile na CIIRC ČVUT, kde se využívají nejrychlejší a nejmodernější digitální technologie podporující LTE, 5G a IoT pro komplexní testování aplikací, komunikace, zařízení, strojů i robotů. Pokryty jsou zde prostory laboratoří včetně Testbedu pro Průmysl 4.0 o celkové ploše 1 000 m2. Zároveň zde T-Mobile spolu s CIIRC ČVUT založil experimentální laboratoř, ve které bude nadále rozvíjet inovativní řešení pro digitalizaci firem. Vše zde běží na první 5G Stand Alone (SA) síti T-Mobilu, která je postavená na technologiích společnosti Ericsson.

T-Mobile je rovněž partnerem celorepublikové akademicko-průmyslové platformy Národní centrum Průmyslu 4.0 a umožňuje testování 5G sítí a jejich přínosů pro firmy také v rámci partnerských testbedů. Vedle pražského CIIRC ČVUT se jedná o testbed na CEITEC při Vysokém učení technickém v Brně, při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava a rovněž i testbedy německých institutů DFKI a ZeMA v Saarbrückenu. Kromě studentů a průmyslových podniků využívá testbedy k vývoji a testování také řada start-upů pracujících na digitalizaci výroby.

Nasazení sítí 5G v řešeních Průmyslu 4.0 podporuje maximální úroveň digitalizace, když umožňuje přesunutí potřebné výpočetní kapacity od výrobních strojů a robotů, kde jsou používány specifické průmyslové počítače, do datových sálů, kde je možné pracovat se standardním hardwarovým prostředím. Sítě 5G rovněž propojují chytré stroje, úložné a logistické systémy a další technologická zařízení do jednoho celku a umožňují přitom zásadní zlepšení podnikových procesů – od návrhu a výroby přes řízení logistického řetězce až po zákaznickou podporu a realizaci inovačních aktivit.

Technologie 5G Stand Alone (5G SA)

5G SA technologie přibližuje 5G k dosažení svého skutečného potenciálu. Narozdíl od 5G Non-standalone (5G NSA), který ještě v některých částech využívá 4G, přichází 5G Stand Alone verze s kompletní architekturou 5G. Jak její radiová část (RAN), tak část jádra (Core) nabídne vyšší rychlosti, nižší latenci a možnost masivního připojení IoT. Otevírá dveře novým aplikacím, jako je mobilní rozšířená a virtuální realita, automatické řízení vozidel, přesná in-door navigace, překlad v reálném čase apod.

Privátní (kampusová) síť (Private Campus Network)

Privátní sítě umožňují podnikům i výzkumným centrům využívat různé moderní digitální komunikační technologie podporující LTE, 5G, IoT pro jejich pracovní, výrobní a provozní účely. Privátní kampus má klíčový význam především ve spojení s technologií 5G sítí. Hlavním přínosem je digitalizace nejen ve výrobních odvětvích, ale i v dalších oblastech, jako jsou logistika, obchod nebo zdravotnictví. Sítě páté generace jsou navrhovány jako bezpečné proti odposlechům a dalším rizikům zneužití. Fungují v licencovaném pásmu, mají tedy jasná pravidla, která sítě chrání proti rušení. Jsou schopné obsloužit provoz s velmi velkou hustotou koncových zařízení

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka také budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.

Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).