Mobilní hra Sea Hero pomůže v boji proti demenci

Hraním hry Sea Hero poskytnou uživatelé anonymní data vědcům
Hra pomůže urychlit klasický výzkum demence až o desítky let
Sea Hero připravil Deutsche Telekom ve spolupráci s vědci a herními vývojáři

Sea Hero je atraktivní a inovativní mobilní hra. Současně však jde o unikátní projekt umožňující vědcům získat celosvětově nejrozsáhlejší soubor dat, která jim následně pomohou při výzkumu a léčbě demence. Hra, již spouští Deutsche Telekom a v České republice T-Mobile jako jeho dceřiná společnost, byla vytvořena ve spolupráci s Alzheimer’s Research, University College London, University of East Anglia a herními vývojáři Glitchers. Zájemci si ji mohou stáhnout zdarma do chytrých telefonů a tabletů s operačním systémem Android nebo iOS.

„Hra Sea Hero je skutečně unikátní a vědecky hodnotná. Lidé se mohou bavit jejím hraním, zároveň tím vědcům poskytnou cenné informace, které by jinak sbírali až desítky let,“ říká prof. MUDr. Jakub Hort, Ph.D., z Neurologické kliniky 2. LF UK a FN Motol, odborný garant projektu v České republice.

„Demence výrazně zhoršuje kvalitu života a podle odborných odhadů postihne do roku 2050 135 milionů lidí. Věříme, že moderní technologie mají potenciál měnit životy lidí k lepšímu a mohou zvrátit i tento nepříznivý trend,“ vysvětluje generální ředitel T-Mobile Milan Vašina, proč operátor tento projekt zaštiťuje.

Hráč Sea Hero se stává mořeplavcem, který brázdí vody moří a oceánů a fotí jejich obyvatele. Při tom uplatní zejména svůj postřeh a smysl pro orientaci. Právě zhoršení schopnosti prostorové orientace je jedním z průvodních jevů Alzheimerovy choroby, která je nejčastější příčinou demence. Hraním hry lidé vědcům pomohou tomuto procesu lépe porozumět a rozlišit, kdy je zhoršení schopnosti orientace přirozeným důsledkem stárnutí a kdy už symptomem nemoci. Na základě toho pak bude možné vyvinout nové a mnohem přesnější diagnostické testy na demenci a pokročit v její léčbě.

Veškerá data zaznamenaná během hry jsou anonymizována a automaticky odesílána na zabezpečený server Deutsche Telekomu. Hráči nemusí zadávat žádné osobní údaje, pouze – pokud budou chtít zvýšit vědeckou hodnotu dat – mohou uvést informace o svém pohlaví, věku a zemi, v níž žijí. Shromážděná herní data budou následně poskytnuta výzkumnému ústavu University College London, kde je vědci podrobí analýze. Úspora času v porovnání s klasickým výzkumem je obrovská. Bude-li Sea Hero hrát 1 752 lidí, každý aspoň dvě minuty, lékaři získají data odpovídající jednomu roku klasického výzkumu. Kdyby si Sea Hero po stejnou dobu zahrálo 100 tisíc hráčů, vědci získají tolik dat jako za 57 let klasického výzkumu.

Lokálním partnerem projektu Sea Hero v České republice je Alzheimer nadační fond zaměřený na podporu výzkumu Alzheimerovy choroby a dalších onemocnění mozku, která vedou k poruchám kognitivních funkcí a demenci (více na alzheimernf.cz).

Hra Sea Hero je zdarma ke stažení na Google Play a Apple Store v lokalizované verzi. Více informací se dočtete na stránkách hry seahero.cz.

Prezentace zde.

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, vloni oslavila 20 let na českém trhu. S šesti miliony mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu. T-Mobile je ale především integrovaným operátorem a kromě telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení nejen pro firmy. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti a špičkové inovace v oblasti technologií.

T-Mobile Czech Republic, zakládající člen národní sítě UN Global Compact v České republice, klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů.

Kontakty na tiskové oddělení: press@t-press.cz, tel.: 603 601 031.